SPAGHETTI

CARBONARA

met pijnboompitjes

Pasta
carbonara

PASTA CARBONARA MET SPAGHETTI, PANCETTA, PIJNBOOMPITTEN EN SOJAROOM

Wat eten we vandaag? Als jij besluit deze kooktip op te volgen: een robuuste pasta carbonara! Uiteraard zoals het hoort met spaghetti en lekkere ingrediënten als pancetta, pijnboompitjes en sojaroom…. Met ons recept zet jij dit Italiaanse gerecht in zo’n 20 minuten op tafel.

Je start met de spaghetti voor de pasta carbonara. Neem een grote pan bij voorkeur met een inzetvergiet. Doe daarin de spaghetti voor 4 personen met een snuf zout naar smaak. Breng dit in ruim water aan de kook.

Tips voor pasta koken:

  • Roer de pasta in de eerste 2 minuten even door, zodat de spaghetti niet gaat kleven. Houd daarna constant een oogje in het zeil. Je streven is om de spaghetti ‘al dente’ te koken. Dat is hoe Italianen hun pasta het liefst eten: net beetgaar.
  • Hoe je weet je of pasta al dente is? Proeven! Als de buitenkant gaar en de binnenkant nog een beetje stevig is, heb je de perfecte al dente spaghetti gekookt! Voor een kooktjidindicatie kijk je op de verpakking van de pasta. Heb jij een Quooker in de keuken? Fijn, en opgelet, want dan is jouw pasta net even sneller klaar.

Bereid ondertussen de saus voor de spaghetti carbonara voor. Die bestaat uit een mengsel van ei, pancetta, room, water en kaas. De pancetta (buikspek) snijd je in kleine blokjes en bak je bruin in een koekenpan. Meng daarna in een kom de sojaroom met het water, de eierdooiers en de geraspte Parmezaanse kaas.

Mocht je het nog niet hebben gedaan, dan is nu wel het moment aangebroken om te controleren of de spaghetti voor je carbonara ‘al dente’ is. Heeft de pasta inderdaad die fijne bite, neem dan het inzetvergiet uit de pan en laat de pasta goed uitlekken. Zet nu ook de oven aan: hierin kun je de borden voorverwarmen.

Tip: Op welke temperatuur kun je borden het beste voorverwarmen?

  • Zet de dinerborden 10 minuten op 80 ℃ in een voorverwarmde oven. Op deze manier worden de borden precies warm genoeg om te voorkomen dat jouw zorgvuldig bereide gerecht afkoelt.

Meng in de hoge pan jouw al dente pasta en je sojaroom/kaasmengsel. Verhit dit heel langzaam en roer regelmatig totdat je ziet dat de carbonarasaus gaat binden. Voeg vervolgens de uitgebakken pancetta en de oregano toe. Meng alle ingrediënten goed en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Snij nu de ui en bieslook fijn voor je garnering. Serveer de pasta op de voorverwarmde borden en garneer af met de gesneden ui, bieslook en de pijnboompitten.

Buon appetito!

Wist je dat… er wordt gezegd dat pasta Carbonara of alla Carbonara zijn naam dankt aan de Italiaanse houtskoolbranders die het gerecht zouden eten in hun schafttijd?