Groentesalade met kippenbout
Recepten
16 juli, 2021

Groentesalade met kippenbout

Een Heerlijke groentesalade met kippenbout voor een zomerse dag!

Tip van De Mooiste Keukenwinkel voor zomerse dagen: met dit recept bereid je een heerlijke salade van gestoomde groente met daarbij kippenbout van de barbecue in je buitenkeuken. De kip kun je overigens ook prima klaarmaken op de grillplaat in je keuken.

Dit recept geeft je een leuk en gezond alternatief voor salade met sla. Gestoomde groenten zijn heel geschikt voor salade, omdat ze een lekkere bite hebben. Bovendien behoud je met stomen veel vitamines en smaak.

Leuk om te weten: kippenbout heeft als voordeel dat het vel het vocht vasthoudt en je dus malse kip van de barbecue of grill haalt.

Zet de kippenbout vooraf 30 minuutjes in de marinade, dan heb je nog maar 30 minuten nodig om het avondeten op tafel te krijgen. Maak de marinade met de specerijen van het lijstje ingrediënten. Meng de komijnzaadpoeder, gemberpoeder, gerookte paprikapoeder, kurkuma en chilipeperpoeder met wat zout, wrijf de kippenbouten ermee in. Laat de kip nu minstens 30 minuten marineren.

Voor het bereiden van de gestoomde groentesalade heb je een halfuurtje nodig. Maak de salade van de verse maiskorrels, plakken wortel, verse doperwten en in halve ringen gesneden ui.

Als je de stoomoven gebruikt, gaar je de kip daarin voor en stoom je daarin gelijktijdig de groenten voor de salade. Geen stoomoven? Gaar de kippenbouten in 25 minuten voor in de gewone oven. Gebruik een stoompan voor de groenten. Verwarm sowieso je barbecue of grill voor, voordat je verder gaat met dit recept.

Stoomoven: zet een dichte stoomschaal op niveau 1 in de oven (als opvangbak) en verwarm de oven voor op 100℃. Verdeel de kippenbouten over een rooster en plaats die net onder het midden in de oven (de stoomschaal eronder dient als opvangbak). De kip heeft 30 minuten gaartijd nodig, maar: zet je kookwekker op 14 minuten.
Gaat de wekker? Schuif een stoomschaal met daarop de mais en wortels net boven het midden in de oven. Zorg dat er genoeg afstand tussen de stoomschaal en de kippenbouten is. Zet je wekker nu op 6 minuten. Gaat de tweede wekker? Leg de ui en doperwten bij andere groente. Die stomen de laatste 10 minuten mee.

Stoompan: verwarm de oven voor op 220℃. Daarin gaar je de kippenbouten in 20-25 minuten voor. Zet je kookwekker op 12 minuten. Als die gaat, gaan de mais en wortel in je stoompan. Na 4 minuten doe je de ui en doperwten erbij en stoom je nog 8 minuten.

Groenten gestoomd? Check de gaarheid door erin te prikken. Een iets knapperige bite is het lekkerst; niet te zacht en niet te hard dus. Naar je zin? Laat de groente afkoelen.

Maak de kippenbouten af: leg ze op de barbecue of grillplaat tot ze een krokant en goudgeel jasje hebben. Gebruik de barbecue-/grilltijd om je salade compleet te maken met dressing. Meng kwark, gembersiroop en sinaasappelzeste door de afgekoelde groenten en breng op smaak met wat zout.

Kippenbout ook klaar? Leg op de salade garneer dit zomerse avondeten met amandelschaafsel

Tip 1: wat is het verschil tussen een kippenbout en een kippenpoot?
Je kunt de kippenbout als de grote versie van een kippenpoot beschouwen. Bij een bout hoort naast de kippenpoot ook de spiermasse en het rugstuk van de kip.

Tip 2: wat is sinaasappelzeste?
Deze term gebruikt de professionele kok voor de heel dunne schil, dus zonder het witte deel, van de sinaasappel. Je kunt sinaasappelzeste maken door de sinaasappel zo dun mogelijk te schillen. Andere optie is dat je de sinaasappel raspt. Zet in beide gevallen minimale druk, zodat je zeste enkel en alleen bestaat uit het oranje deel van de sinaasappelschil.
 

 

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

 • 4 grote kippenbouten

 • verse losgesneden mais van 4 kolven

 • 1 rode ui in dunne halve ringen

 • 200 gram verse doperwten

 • 4 middelgrote bospenen in plakken

 • 4 flinke eetlepels kwark

 • 1 eetlepel sinaasappelzeste

 • 2 eetlepels gembersiroop

 • 1 eetlepel komijnzaadpoeder

 • 1 theelepel gemberpoeder

 • 1 theelepel gerookte paprikapoeder

 • 1 theelepel kurkuma

 • 1 theelepel chilipeperpoeder

 • zout naar smaak

 • verse bieslook naar smaak

     Ook nodig: stoomoven of stoompan