Zo deel je je keuken efficiënt in!
Tips
22 augustus, 2023

Zo deel je je keuken efficiënt in!

Hoe deel ik mijn keuken efficiënt in?

Je hebt een mooie keuken uitgezocht, maar moet de precieze indeling nog bepalen. Let ’s go… of toch niet? Want, waar moet je in hemelsnaam beginnen bij het bepalen welke indeling het meest geschikt is? Wij helpen je graag een handje met een hele hoop handige tips. Daar gaan we:

1.      Doe een ruimteanalyse

Analyseer de beschikbare ruimte in je keuken. Houd hierbij rekening met de afmetingen, de locatie van de deuren en de ramen, stopcontacten en wateraansluitingen. Zonder stopcontact kun je natuurlijk geen elektrische apparaten gebruiken.

2.      Werkdriehoek

Houd rekening met de werkdriehoek: een concept dat verwijst naar de perfecte afstanden tussen de drie belangrijkste werkzones in de keuken: het fornuis, de spoelbak en de koelkast. Een efficiënte werkdriehoek minimaliseert de afstand die je moet afleggen tijdens het koken.

3.      Categorieën voor het indelen

Denk na over de indeling van je keuken op basis van categorieën zoals voorbereiden, koken, opbergen en schoonmaken. Plaats items die bij elkaar horen dicht bij elkaar, zodat je niet zo snel mis grijpt.

4.      Kasten en opbergruimte

Kies voor voldoende opbergruimte. Haal meer uit je keukenkasten door lades, rekken en draaiplateaus toe te voegen. Plaats vaak gebruikte items op ooghoogte en minder gebruikte items lager.

5.      Werkbladen

Zorg voor voldoende werkruimte. Je zult zien dat je hier heel bij mee gaat zijn! Overweeg het gebruik van uitschuifbare werkbladen of een kookeiland als je ruimte genoeg hebt.

6.      Apparatuur

Plaats de belangrijkste apparaten zoals het fornuis, de oven, de magnetron en de vaatwasser binnen handbereik van de werkdriehoek. Denk ook aan de ventilatie voor het fornuis en aan voldoende verlichting boven de werkbladen en de kookzones. Toch wel fijn als je kunt zien wat er staat te pruttelen…

7.      Spoelbak

Plaats de spoelbak dicht bij het fornuis en de ruimte waar je je al het snijwerk zal gaan verrichten voor gemakkelijk schoonmaken en het voorbereiden van maaltijden.

8.      Opbergruimte voor voedsel

Creëer een speciale ruimte voor voedsel, zoals voorraadkasten of voorraadlades om ingrediënten en benodigdheden georganiseerd te houden.

9.      Verlichting

Zorg voor voldoende en goed geplaatste verlichting, zodat je goed kunt zien wat je aan het (voor)bereiden bent.

10.  Afvalscheiding

Integreer een ruimte voor het scheiden en weggooien van afval in je keukenindeling. Zo is het bovendien ook nog eens uit het zicht 😉.

11.  Persoonlijke behoeften

Houd rekening met je eigen behoeften, kookgewoontes en voorkeuren bij het indelen van de keuken. Denk aan de plaatsing van stopcontacten, opladers voor apparaten en eventueel een zitgedeelte.

12.  Esthetiek

Overweeg naast functionaliteit ook esthetische aspecten van je keukenindeling. Kies materialen, kleuren en ontwerpelementen die passen bij je smaak en de algehele stijl van je huis.

Het indelen van een keuken vereist wat planning en creativiteit, dus neem de tijd om verschillende opties te overwegen voordat je definitieve beslissingen neemt. Het doel is om een ruimte te creëren die zowel praktisch als aantrekkelijk is voor dagelijks gebruik.

 

Gerelateerde vragen