BIEFSTUK OP SPITSKOOLSALADE
Recepten
28 juli, 2021

BIEFSTUK OP SPITSKOOLSALADE

met sinaasappel, GRANAATAPPEL en noten

Recept van De Mooiste Keukenwinkel voor zomerse dagen: in 30 minuten biefstuk bakken en frisse salade maken van gestoomde spitskool en wortel met sinaasappel, granaatappel, krenten, pistachenoten en amandelschaafsel.

De biefstuk kun je precies zo garen als jij lekker vindt, dankzij de culisensor of kernthermometer: rare, medium of well done. De gestoomde groenten zijn heel lekker in salade vanwege hun heerlijke bite. Met deze bereiding behoud je bovendien veel vitamines en smaak.

Haal de biefstuk 30 minuutjes voor je aan de slag gaat uit de koeling. Laat het vlees afgedekt op kamertemperatuur komen. Die tijd kun je gebruiken om de ingrediënten voor de salade te snijden. Verwarm in de loop van het halfuur je combi-stoomoven voor op stand hetelucht 120℃.

Na een halfuur op kamertemperatuur komen, leg je de biefstukken op een bakplaat. Steek de culisensor in één van de stukken vlees. Oven op temperatuur? Gaar de biefstuk met behulp van de culisensor of kernthermometer tot 45 á 52℃ (hangt af van hoe gaar jij je biefstuk graag eet). Als de biefstuk op de juiste temperatuur is, haal je de bakplaat uit de oven en laat je de biefstuk rusten. Let op: dek het vlees niét af met folie.

Verwarm de combi-stoomoven nu voor op stand stoom 100℃. Verdeel de spitskool en wortel over een geperforeerde stoomschaal. In 6-8 minuten zijn de groenten voor je zomerse salade gaar en kun je ze laten afkoelen.

Verwarm nu op hoge temperatuur een koekenpan. Dep de biefstukken droog, doe wat olie in de koekenpan en bak ze kort om en om. Zet de kookplaat uit en laat de pan wat afkoelen. Dit voorkomt dat de boter verbrandt, die je er zo bij gaat doen. Voeg boter toe en bak de biefstuk in de nog warme pan weer om en om.

Zet nu de kookplaat op lage temperatuur en laat de pan met biefstuk erop staan, terwijl je in een kom de spitskool met wortel, crème fraîche, mayonaise en krenten mengt tot een salade. Haal dan de biefstuk uit de pan en laat even rusten. Breng in die tijd de zomerse salade op smaak met peper en zout en doe daarna hetzelfde met het vlees.

Nu kun je een mooi zomerse bordje op gaan maken! Schep het mengsel van spitskool, wortel en krenten op de borden. Maak de salade af door de partjes van sinaasappel, pitjes van granaatappel, wat pistachenoten en amandelschaafsel eroverheen te verdelen. Snij de biefstuk in dunne stukken en leg die bovenop de spitskoolsalade. Garneer het gerecht met bieslook naar smaak en eet smakelijk.

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

  • 4 biefstukken van ieder 150 gram

  • 100 gram flinterdun gesneden spitskoolreepjes

  • 100 gram flinterdun gesneden wortelreepjes

  • 2 handsinaasappels in partjes

  • pitjes van 1 granaatappel

  • 1 handje gepelde pistachenoten

  • 1 handje krenten

  • 1 handje geroosterd amandelschaafsel

  • 2 eetlepels crème fraîche

  • 2 eetlepels mayonaise

  • peper en zout naar smaak

  • verse bieslook naar smaak

  • druivenpitolie of rijstolie om in te bakken

  • bakboter 

     Ook nodig: stoomoven, culisensor of kernthermometer