Tarte tatin met gezoete yoghurt
17 mei, 2021

Tarte tatin met gezoete yoghurt

FRANS DESSERT: TARTE TATIN MET GEZOETE YOGHURT

Dit Franse dessert valt eigenlijk altijd in de smaak: Tarte Tatin. Een fris en fruitig toetje dat naar verluidt per ongeluk is gecreëerd door twee zussen in hun hotel Tatin in het dorpje Lamotte-Beuvron. De omgekeerde appeltaart wordt in het hotel nog altijd geserveerd!

De vulling van Tarte Tatin varieert tegenwoordig nogal eens, maar met dit recept maak je de ouderwetse Tarte Tatin met een vulling van appels. Kers op de taart is de gezoete yoghurt die je erop serveert in plaats van slagroom of crème fraîche. In ongeveer een uurtje heb jij dit toetje op tafel staan.

Verwarm de oven voor op 200℃ en maak de taartvulling:
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd iedere appel in 12 partjes. Smeer de bodem en randen van de ovenbestendige pan die je als bakvorm gebruikt in met een flinke hoeveelheid boter. Strooi de suiker, kaneel en het zout gelijkmatig over die laag boter. Druk de appelpartjes met de zijkanten in het suiker/boter-mengsel.

Maak nu het deeg waarmee je de vulling gaat bedekken:
Strooi wat bloem op je keukenblad. Leg daarin de bladerdeegplakjes zo neer dat ze elkaar 1 cm overlappen. Er ontstaat een grote plak bladerdeeg. Daar overheen strooi je wat bloem, zodat het deeg niet aan je deegroller blijft plakken als je de plak platter rolt. Rol net zo lang tot de plak bladerdeeg groot genoeg is om alle appels in je bakvorm af te dekken. Bladerdeeg dat over de rand van de vorm valt, kun je afsnijden. Maak als laatste een gaatje in het midden van het bladerdeeg. Dit dient als schoorsteentje; je ontdekt zo waarom.

En dan nu de reden dat je een ovenbestendige pan als bakvorm gebruikt: je zet de pan op een warmtebron en brengt de inhoud zachtjes aan de kook. Zie je door je ‘bladerdeegschoorsteentje’ dat het suiker/boter-mengsel begint te karamelliseren en het mengsel licht verkleurt? Haal de pan van de warmtebron en zet die in je voorverwarmde oven.

Na 20 tot 30 minuten zal het bladerdeeg goudbruin kleuren. Haal de pan uit de oven en laat de taart iets afkoelen. Meng ondertussen de yoghurt met de poedersuiker voor de garnering van je Tarte Tatin. Maak de randen van de taart los door de pan licht te schudden. Keer de Tarte Tatin daarna voorzichtig om op een mooie schaal of bord.

Serveer je Tarte Tatin lauwwarm en met een flinke klodder gezoete yoghurt erop en … snoepen maar!

 

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

 • 4 appels
 • 80 gram ongezouten boter
 • snufje zout
 • 100 gram suiker
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 4 plakjes bladerdeeg
 • beetje bloem
 • 0,5 liter Griekse of Turkse yoghurt
 • 4 eetlepels poedersuiker

  Ook nodig: een ovenbestendige pan als bakvorm.