Frisse aardappelsalade
Recepten
20 april, 2021

Frisse aardappelsalade

Voorproefje op de lente met deze frisse aardappelsalade

Deze salade is wat mij betreft echt een voorproefje op de lente. De aardappelsalade is heerlijk fris door de citroenpesto en met de groene gestoomde asperges en tuinbonen erbij echt een makkelijke en volledige vegetarische maaltijd.

Begin met het stomen van de asperges en de tuinbonen. Snijd ongeveer 1,5 cm van de onderkant van de asperges en leg ze op de ene helft van de stoomschaal met gaatjes. De tuinbonen leg je op de andere helft, deze kunnen prima samen op 1 schaal. Stoom de groentes samen 25 minuten op 100 C, dit is inclusief voorverwarmen. Maak ondertussen de krieltjes schoon met water en verwijder de pitjes. De schil mag blijven zitten. Snijd de grote krieltjes doormidden zodat ze allemaal ongeveer even groot zijn en gelijkmatig garen. Kook de krieltjes ongeveer 13-16 minuten tot ze gaar zijn.

Dan kun je aan de slag met de citroenpesto. Gebruik hiervoor een keukenmachine of een hakmolen van de staafmixer. Doe de blaadjes van de basilicum, de pijn­boompitten, citroenrasp, een uitgeperst knoflookteentje en de geraspte parmezaanse kaas in de hakmolen en pureer alles tot pasta. Voeg daarna het sap van een halve citroen en de olijfolie toe. Meng alles tot een gladde pesto.

Kook de eieren in ongeveer 4 minuten halfzacht. Laat ze schrikken in koud water en pel ze. Giet de krieltjes af en laat ze in de pan. Schep de citroenpesto erover en meng dit. Omdat de krieltjes nog warm zijn, nemen ze de pesto extra goed op. Dop dan de tuinbonen en schep deze samen met de gehakte muntblaadjes en de lente-ui ook door de salade. Snijd ongeveer de helft van de asperges doormidden en meng deze voorzichtig door de salade.

Schep de salade over in een mooie schaal. Serveer de andere asperges er los bovenop samen met de zachtgekookte eitjes. Maak het af met wat versgemalen peper en zout.

 

Voor 4 personen

Voor de salade

  • 1 kg kriel in schil
  • 1 bos groene asperges
  • tuinbonen uit de vriezer
  • 4 eieren
  • 3 takjes munt, in reepjes
  • 1 lente-ui, in dunne ringen

Voor de pesto

  • 30 gram verse basilicum  (alleen de blaadjes)
  • 30 gram pijnboompitten, geroosterd
  • rasp van 2 bio citroenen
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gram geraspte parmezaanse kaas
  • sap van 1/2 citroen
  • 100 ml olijfolie

Bron: ATAG