Simpel granola en verse yoghurt zelf maken
Met dit recept van De Mooiste Keukenwinkel ga je zelf granola (krokante muesli) en verse yoghurt maken. Een lekker zondags dessert en voedzaam ontbijt. Wil je hiervan een traktatie voor Valentijn, Moeder- of Vaderdag maken? Ga dan voor granola met een extra ingrediënt: chocola.
Je verwacht het niet, maar voor zowel de granola als de yoghurt gebruik je je oven. De granola is in een halfuurtje klaar. De yoghurt gaat 8 tot 9 uur de oven in en maak je dus het beste een dag van tevoren.
Granola zelf maken doe je zo:
Verwarm de oven op grillstand met ventilator op 160 °C. Smelt intussen de kokosolie in een pan, zodat die vloeibaar wordt. Meng de havermout, amandelen, hazelnoten, honing en zout goed door de kokosolie.
Verdeel het mengsel over een ovenschaal en zet die net onder het middenniveau in de oven op een rek. Zet een wekker op 10 minuten. Schep de granola dan om. Is de granola na 20 minuten al mooi goudbruin en krokant? Dan kun je de muesli eruit halen. Laat je granola anders nog 10 minuten extra in de oven.
Is jouw granola afgekoeld? Voor gezonde granola mix je er gedroogde vruchten naar smaak door. Of maak een echte traktatie van de granola door bijvoorbeeld chocoladesnippers (een chocoladereep raspen kan ook) toe te voegen.
Verse yoghurt maken doe je zo:
Doe de melk met volle yoghurt in een hittebestendige ovenschaal of kom. Mix dat goed. Zet dan de schaal of kom in het midden van je oven op een rek en programmeer je oven op stand hetelucht 40 °C.
Laat de oven het werk voor je doen: roer niet, maar laat het mengsel rustig 8 tot 9 uur in de oven staan. Klaar? Afkoelen in de koelkast en klaar is jouw yoghurt.
Schep de yoghurt onderin een mooi glas met daaroverheen de granola en garneer eventueel met wat verse vruchten.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 300 gram groffe havermout
- 100 gram amandelen
- 100 gram hazelnoten
- 1 eetlepel honing
- gedroogde vruchten naar smaak
- chocoladesnippers
- flinke scheut kokosolie
- snufje zout
- 0,5 liter volle melk
- 4 eetlepels volle yoghurt
Bron: ATAG