Ras el hanout kip met couscous en groente
Recepten
2 januari, 2022

Ras el hanout kip met couscous en groente

ReceptTIP  ras el hanout kip met couscous, groente & GEDROOGD FRUIT

Met dit recept van De Mooiste Keukenwinkel bereid in je ongeveer 20 minuten voor 4 personen dit gerecht met reepjes kip, couscous, groente en gedroogd fruit uit de Arabische keuken. Een smaakvolle traktatie dankzij de in Marokkaans eten vaak gebruikte ras el hanout kruiden. Verheug je je er al op?

Doe de aardappelblokjes in een hittebestendige schaal. Voeg een laagje water toe, dek af met magnetronfolie en gaar de groente op 750 watt in 5 minuten.

In die tijd marineer je de reepjes kip (van kippendij of kipfilet) door de ras el hanout erover te strooien en de kipreepjes goed door te roeren. Ook plaats je een dichte stoomschaal onderin je oven en verwarm je de oven voor op stand stoom 100 °C.  

Is de oven voorverwarmd? Leg de sperziebonen zo op de schaal dat 2/3e daarvan vrij blijft. Leg de voorgegaarde aardappels er zo naast dat nog 1/3e van de schaal vrij blijft. Stoom alles in 2 tot 4 minuten in de voorverwarmde oven.

In die tijd doe je de couscous met groentebouillon in een hittebestendige schaal. Zorg dat die past op de 1/3 vrije ruimte van de stoomschaal die al in de oven staat. Zijn de 2 tot 4 minuten voorbij, dan zet je de schaal met couscous in de oven. Stoom de sperziebonen, aardappels en couscous samen nog 8 tot 10 minuten op stand stoom 100 °C.

In de stoomtijd kun jij de reepjes kip goudbruin bakken. Doe dat in een koekenpan met bakboter op hoge temperatuur. Blus de kip af met het water. Voeg dan de fijngesneden dadels en abrikozen toe. Dit gedroogde fruit geeft een subtiele, maar onmisbare extra smaakbeleving. Laat de kip, dadels en abrikozen op lage temperatuur pruttelen.

Zodra de sperziebonen en aardappels uit de oven komen, voeg je die toe aan de reepjes kip en het gedroogde fruit Laat het gerecht nog even doorgaren, terwijl je het op smaak brengt met peper en zout. Haal de couscous uit de oven en verdeel het over een grote schaal en eroverheen je mix van groente en kipreepjes.

Garneer het op Marokkaans eten geïnspireerde gerecht af met dunne reepjes rode ui, wat verse koriander en amandelen. En je kunt het smaakfestijn laten beginnen!
 

Ingredienten Voor 4 personen

  • 400 gram kippendij of kipfilet in reepjes

  • 400 gram sperziebonen

  • 100 gram aardappels in kleine blokjes

  • 100 gram couscous

  • 1,5 dl groentebouillon

  • 50 gram amandelen

  • 4 gedroogde dadels, fijngesneden

  • 4 gedroogde abrikozen, fijngesneden

  • 6 eetlepels ras el hanout kruiden

  • rode ui in dunne reepjes

  • koriander, vers

  • bakboter

  • peper en zout naar smaak
    Ook nodig: stoomoven

Bron: ATAG