smaakvol recept met béchamelsaus, gehakt en aardappels uit de oven
Met dit recept van De Mooiste Keukenwinkel bereid in je ongeveer 30 minuten voor 8 personen een smaakvolle ovenschotel met aardappels gehakt, béchamelsaus en geraspte kaas (+oventijd 40 minuten).
Kook de aardappelschijfjes in water (naar smaak met zout) tot ze halfgaar zijn. Maak in de kooktijd je gehaktmengsel.
Fruit de ui in olie. Voeg het gehakt, knoflook en de gehakte wortel toe. Breng dit gehaktmengsel voor je moussaka op smaak met de kruiden: laurier, een snufje oregano- en een snuf basilicum. Roer alle ingrediënten goed door elkaar en voeg dan de in blokjes gesneden tomaat, de tomatenpuree en 1-2 dl water toe. Laat de gehaktsaus 15 minuten sudderen en bereid je ondertussen de béchamelsaus.
Maak de béchamelsaus door de boter in een steelpan te smelten. Voeg de bloem toe. Laat dit mengsel op lage temperatuur gaar worden. Blijf constant roeren en voeg de melk toe. Voeg een snufje nootmuskaat en zout naar smaak aan je saus toe.
Vet nu je ovenschaal in en leg een laag aardappelschijfjes op de bodem. Verwijder de laurierbladen uit de gehaktsaus en giet daarna een laagje over de aardappelen. Daar overheen giet je wat béchamelsaus. En daarover strooi je geraspte kaas. Maak meer lagen en zorg dat je eindigt met een laag béchamelsaus en flink wat strooikaas.
Zet de goed gevulde schaal 40 minuten in je (niet-voorverwarmde) oven op 190 °C. En klaar is de kok. Garneer de moussaka ovenschotel eventueel met een takje basilicum bij het serveren aan je tafelgasten. Kalí órexi!
Tip voor moussaka bewaren
Houd je over? Je kunt moussaka bewaren door invriezen. Om de smaak en textuur zo goed mogelijk te houden, laat je de ovenschotel afkoelen. Verpak je moussaka daarna luchtdicht en vries de ovenschotel in. Het Griekse gerecht is zo’n 3 maanden houdbaar in je vriezer.
Ingredienten Voor 8 personen
-
700 gram gehakt
-
800 gram aardappels geschild, in plakjes
-
1 wortel, in stukjes
-
2 tomaten, in blokjes
-
2 uien, gehakt
-
350 gram geraspte kaas
-
100 ml tomatenpuree
-
Knoflook, 2 teentjes, gehakt
-
2 laurierbladen
-
oregano, gedroogd
-
basilicum, gedroogd
-
plantaardige olie, 3 eetlepels
-
peper en zout naar smaak
Voor de béchamelsaus:
- 50 gram bloem
- 1 l melk
- 50 gram boter
- Nootmuskaat
- zout naar smaak
Bron: ATAG