Tournedos met groenten en eekhoorntjesbrood
Recepten
17 mei, 2021

Tournedos met groenten en eekhoorntjesbrood

TOURNEDOS MET ASPERGE, PASTINAAK EN EEKHOORNTJESBROOD

Pak uit dit kerstdiner met malse tournedos. In dit recept voor kerst verkeert het smakelijke stukje vlees in het goede gezelschap van gestoomde groente en gebakken paddenstoelen, namelijk: groene asperge, pastinaak, meiknolletjes en eekhoorntjesbrood. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo maak je jouw tournedos met groenten klaar in zo’n 3 kwartier!

De voorbereiding: laat de 4 tournedos buiten de koelkast in ongeveer 1 uur op temperatuur komen. In die tijd kun je alvast de knoflook schoonmaken en de teentjes pletten. Maak ook de groenten schoon. Snijd de pastinaak, meiknolletjes en asperges desgewenst in grove stukken. Als het uur bijna is verstreken, verwarm je de oven voor op stand onder- en bovenwarmte
120 ℃.

Is de oven op temperatuur? Dan is het tijd om echt aan de slag te gaan! Steek de vleesthermometer in 1 van de tournedos en leg deze op een bakplaat in de oven. De tournedos zijn gaar bij een kerntemperatuur tussen 48 en 52 ℃.

Terwijl je de tournedos in de gaten houdt, smelt je in een pannetje langzaam de geklaarde boter samen met het takje rozemarijn en geplette knoflook (hoe je zelf geklaarde boter maakt, ontdek je in de tip onderaan dit recept). Verwarm daarna je stoomoven voor op stand stoom 100 ℃ of zet je stoompan klaar.

Zijn de tournedos klaar? Haal ze uit de oven en laat het vlees rusten, terwijl jij de pastinaak en meiknolletjes op de schaal in de stoomoven of in de stoompan doet. Stel de timer in op 13 tot 16 minuten stomen. Geeft de timer aan dat de resterende stoomtijd 8-10 minuten is? Dan is het tijd om je groene asperges mee te stomen.

Verwarm in de resterende stoomtijd je teppanyaki-plaat of braadpan, zodat die flink op temperatuur is. Verwarm óók je servies, zodat je kerstgerecht minder snel afkoelt. Dat kan in een warmhoudla, in de nog warme oven of in heet water.

Zodra je teppanyaki-plaat of braadpan warm is, verdeel je de tournedos, de gestoomde groente en het eekhoorntjesbrood op de plaat of in de pan. Bak ze rondom bruin door zowel de tournedos als de groenten regelmatig in te kwasten met de gesmolten, geklaarde boter. Als vlees, groenten en eekhoorntjesbrood een mooi goudbruin laagje hebben, breng je alles op smaak met peper en zout.

En dan is het zover. Terwijl je het vlees 3 tot 5 minuten laat rusten op een snijplank pak je jouw voorverwarmde servies erbij om de borden te gaan opmaken.

Trancheer het vlees en verdeel het afgewisseld over het bord met de pastinaak, meiknolletjes, asperges en eekhoorntjesbrood. Garneer met wat geklaarde boter en frisgroene blaadjes basilicum.

We wensen je een smakelijk en gezellig kerstdiner!

Tip 1: Wat is geklaarde boter?

 • Dit is roomboter die wordt geklaard. Je kunt het kant-en-klaar kopen óf zelf maken. Je scheidt dan de botervetten van het water en de vaste bestanddelen, zoals eiwit en melkdeeltjes. Verhit daarvoor de boter op een lage temperatuur, zodat het smelt zonder te verbranden. De vaste bestanddelen gaan drijven of zinken naar de bodem. Schep ze eruit en je hebt puur botervet over. Klinkt ongezond? Het tegendeel is waar, want het is zo puur dat het gezonder is.

Tip 2: Wat is vlees trancheren?

 • Trancheren is een techniek waarbij je met behulp van een heel scherp mes met lang lemmet en een vleesvork een stuk vlees in gelijke, schuine delen snijdt. Door schuin aan te snijden, lijken de delen groter.
   

IngredientenVoor 4 personen

 • 4 tournedos à 150 gram
 • 200 gram groene asperges
 • 200 gram meiknolletjes
 • 200 gram pastinaak
 • 100 gram eekhoorntjesbrood
 • 2 tenen knoflook
 • 100 gram boter
 • 1 takje verse rozemarijn
 • Enkele verse blaadjes basilicum
 • peper en zout
 • optie: geklaarde boter

     Ook: culisensor of vleesthermometer, stoomoven en geperforeerde stoomschaal of stoompan,       teppanyaki-plaat of braadpan.
 

     In dit recept voor kerst verkeert het smakelijke stukje vlees in het goede gezelschap van
     gestoomde groente en gebakken paddenstoelen!