Hartige taart: Tartelette pompoen spinazie geitenkaas
Recepten
1 februari, 2021

Hartige taart: Tartelette pompoen spinazie geitenkaas

Een HARTIGE TAART met stevige bodem: TARTELETTE POMPOEN SPINAZIE GEITENKAAS

Tartelette met pompoen, gestoomde spinazie en zachte geitenkaas. Een heerlijke hartige taart met stevige bodem voor in de koudere maanden van het jaar. Aan de hand van dit recept maak je de tartelette met hartige vulling in ongeveer drie kwartier.

Pak de blokjes pompoen en doe die in een magnetronbestendige schaal. Dek de schaal af met magnetronfolie en gaar de pompoen in 5 minuten op 1000 watt.

Bedek nu de bodem van je bakvorm met boter en bloem en leg daarop een laag deeg. Verwarm de oven voor op 180 ℃ onderwarmte met ventilator. Prik het deeg hier en daar in met een vork. Zo voorkom je dat de bodem van je tartelette bol gaat staan. Bak de bodem voor je tartelette in de voorverwarmde oven in 15 tot 20 minuten blind (zie tips).

Giet dan de pompoenblokjes af en pureer de pompoen met een staafmixer. Meng daardoor de geitenkaas, appelstroop en tijm en breng de pompoenpuree op smaak met peper en zout.

Stoom vervolgens de spinazie en rode ui in 4-6 minuten beetgaar in de oven op stand stoom 100 ℃: verdeel de spinazie en ui over een geperforeerde stoomschaal. Schuif een dichte stoomschaal onderin de oven voor het opvangen van vocht. Plaats de geperforeerde schaal met spinazie en ui middenin de oven zodra die is voorverwarmd (gebruik een stoompan als je geen 3-in-1 oven of losse stoomoven hebt).

Verwarm daarna je (3-in-1)oven op 200 ℃ bovengrill met ventilator voor je laatste stap in het bakken van je tartelette. Vul tijdens het voorverwarmen de tartelette met de puree van pompoen en geitenkaas. Gaar de tartelette met pompoen en geitenkaas nog 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Zodra het tijd is om de tartelette uit de oven te halen, kun je gaan garneren met de gestoomde spinazie en ui en eventueel wat gebrande amandelen en fijngesneden munt.

Laat het je smaken!

Tip 1: Wat is blind bakken?

 • Je bakt een taartbodem zonder je taartvulling. Doel is dat de bodem kan (voor)garen, stevig wordt en niet uit elkaar valt. Het is een techniek voor de taartbodem die niet of maar kort in de oven hoeft.

Tip 2: Hoe bak je een taartbodem blind?

 • Voor blind bakken heb je nodig: taartbodem in bakvorm, bakpapier en ‘blinde vulling’ van keramische bonen. De bodem in je bakvorm bedek je met een over de randen stekend stuk bakpapier. Daarop giet je tot de rand van je bakvorm de ‘blinde vulling’, waarna je taartbodem de oven in kan.
  Pssst … een betaalbaar alternatief voor keramische bonen is (een mix van) gedroogde bonen, peulvruchten, rijst en pasta. Die etenswaren kun je daarna alsnog opeten of bewaren voor een volgend bakfeest.
   

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

 • 200 gram pompoenvlees in blokjes gesneden
 • 100 gr zachte geitenkaas
 • 100 gr verse bladspinazie
 • Dungesneden halve rode uienringen
 • 1 eetlepel appelstroop
 • 1 theelepel verse tijmblaadjes
 • 4 blaadjes verse munt
 • 4 blaadjes deeg voor hartige taart of zelf een basis deeg maken
 • Beetje boter en bloem voor de bakvorm
 • Zout en peper naar smaak
 • Optie: 1 handje gebrande amandelen

Ook: kleine bakvorm voor tartelettes, magnetronbestendige schaal, magnetronfolie, staafmixer, vork, stoomoven of -pan.

Een heerlijke hartige taart met stevige bodem voor in de koude maanden.