Kalkoen in pancetta uit de oven
Recepten
31 maart, 2021

Kalkoen in pancetta uit de oven

Een winterse KALKOEN IN PANCETTA UIT DE OVEN

Met deze decembermaand recepttip zet jij in een mum van tijd een zeer smakelijk, winters diner op tafel: kalkoen uit de oven. En niet zomaar kalkoen. Mooie kalkoenmedaillons die je omwikkelt met pancetta en basilicum en daarbij heerlijke, gestoomde groente. Een waar feestmaal!

Dit recept voor kalkoen uit de oven leent zich om meerdere redenen uitstekend voor de feestdagen. Door te kiezen voor kalkoen, serveer je een verantwoord stukje vlees. Kalkoen is namelijk een mager gevogelte en daarmee heel gezond. Bovendien kost deze kalkoen uit de oven je slechts zo’n 30 minuten bereidingstijd. Je kunt je dus snel weer mengen met je gasten. Wel zo gezellig tijdens de feestdagen!

Laten we beginnen met dit mooie menu: schuif de dichte stoomschaal op het onderste niveau in de combi-stoomoven en verwarm de oven voor op 70℃ lage temperatuur stoom.

Pak nu de medaillons en basilicum en leg de plakken pancetta klaar. Je gaat pakketjes maken: pluk de basilicumblaadjes en bedek daarmee de kalkoenmedaillons rondom. Wikkel vervolgens de basilicum-medaillons in de pancetta en wind daaromheen het bindgaren.

Leg de vier kalkoen-pancetta-pakketjes op de geperforeerde stoomschaal en plaats de schaal in het midden van de oven. Laat de oven staan op 70℃ lage temperatuur stoom. Je stoomt de kalkoenmedaillons gaar in zo’n 15 minuten.

In de tijd dat de kalkoenmedaillons in de oven liggen, heb jij de tijd om de groentes voor te bereiden.
Was allereerst de aardappels en snijd deze groente in dunne plakken van ongeveer een ½ centimeter. Schil vervolgens de bospenen. Pel als laatste de banaansjalotten en halveer die over de lengte.

Als de kalkoenmedaillons klaar zijn, haal je ze uit de combi-stoomoven. Neem een dichte stoomschaal, plaats die op het onderste inschuifniveau in de oven en verwarm de oven voor op 100℃ vol stoom.

Zodra de oven aangeeft op 100℃ te zijn, leg je eerst de aardappelen op de schaal. De aardappelen hebben in totaal 18 minuten gaartijd nodig. Zet de kookwekker op 6 minuten en voeg de bospenen toe. Stel de kookwekker weer in op 6 minuten en voeg dan de banaansjalotten toe.

Direct nadat je de banaansjalotten in de oven doet, pak je de kalkoen-pancetta-pakketjes erbij. In de laatste 6 minuten geef je die gegaarde kalkoen in pancetta namelijk een mooi bruin velletje. Doe dat door in de koekenpan boter samen met knoflook en salie te smelten. Laat de salieboter bruin worden en bak de gevogeltepakketjes daarin kort om en om tot ze bruin en licht krokant zijn. Daarna laat je de kalkoenpakketjes rusten. En de koekenpan met salieboter bewaar je.

Na 18 minuten zijn alle groentes gaar en dan doe je het volgende:
Als eerste haal je de stoomschaal uit de combi-stoomoven.
Ten tweede zet je vier borden in de nog warme oven.
Ten derde neem je de bospenen van de stoomschaal af en leg je ze in de koekenpan met salieboter. Je glaceert de wortels door ze eventjes in de hete boter te bakken. Geglaceerde wortels hebben een prachtig glanzend laagje dat bovendien extra smaak aan de groente geeft.

Hierna is het moment aangebroken om je feestdiner op te maken. Pak de voorverwarmde borden er maar bij. Leg op ieder bord een rijtje aardappelschijfjes met ernaast twee halve banaansjalotten en daar weer naast drie geglaceerde bospenen.

Het pakketje gevogelte, de kalkoen met knapperig bruin pancettavelletje en basilicum binnenin, geef je een plekje bovenop de groentes (jij kiest of je het bindgaren laat zitten als subtiele versiering of dat je het alvast voor je gasten verwijdert). Garneer het gerecht af met een sierlijke lijn salieboter uit de koekenpan.

Serveer deze stijlvolle, winterse dis en geniet samen met je gasten van je feestelijke (kerst)diner!

Wist je dat…
De banaansjalot een kruising tussen sjalot en ui is? Een banaansjalot is langwerpig en doet daardoor denken aan een banaan. Sommige winkels verkopen de banaansjalot onder de Franse naam: Echalion. Een banaansjalot is pittig en kruidig van smaak en heeft een wat sterker, maar prettiger aroma dan de doorsnee ui. Het zijn deze eigenschappen die deze smaakmaker een belangrijke bijrol geven in dit gerecht met in de hoofdrol kalkoen uit de oven.
 

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

 • 4 x kalkoenmedaillon à 120 gram
 • 4 plakken dungesneden pancetta
 • 12 bospenen
 • 4 banaansjalotten
 • 400 gram jonge vastkokende aardappels
 • 1 klein bosje verse basilicum
 • 4 blaadjes verse salie
 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 2 tenen gepelde knoflook
 • Peper en zout naar smaak

  Ook nodig: bindgaren, geperforeerde stoomschaal, dichte stoomschaal

  Dit is een waar feestmaal en ideaal voor de kerst!