zalm en risotto met groene groentes
Recepten
10 mei, 2023

zalm en risotto met groene groentes

ZALM & RISOTTO MET verse gezonde GROENTES

Ben je een liefhebber van zalm? Zet dan eens dit visgerecht op tafel: serveer het lekkerste stuk van deze vis (de zalm loin) op een bedje van voedzame risottorijst gemixt met gezonde groene groentes.

Het kost je in totaal zo’n 40 minuten om de zalm, risotto en groente klaar te maken. Klaar voor de start?

Verwarm de combi-stoomoven voor op stand stoom 55℃. Hierin ga je de zalm voorgaren. Verdeel de vier zalm loins zonder vel over een geperforeerde stoomschaal. Zodra de oven op temperatuur is, plaats je de zalm in het midden van de oven.

Tip: voorkom dat het vocht van de zalm op de bodem van je oven druipt door een dichte stoomschaal of bakplaat één niveau onder de schaal met zalm te plaatsen. Een alternatief is aluminiumfolie of bakpapier op de bodem van de oven leggen.

Haal na 15 minuten de zalm loins uit de oven. Laat de voorgegaarde vis rusten op een plank of bord op het aanrecht. Verwarm de combi-stoomoven voor op stand stoom 100℃ voor de risotto.

Doe de rijst en visbouillon samen in een dichte ovenschaal. De risottorijst moet 1 vingerkootje onder de vloeistof staan. Is dat niet het geval, doe de rijst en bouillon dan in een kleinere schaal. Is de oven op temperatuur, zet dan de schaal erin en stel de tijd in op 26 minuten.

Snij de courgette in blokjes. Voeg deze groente na 20 minuten samen met de doperwten en bladspinazie (houd enkele blaadjes apart voor de garnering) toe aan de schaal met risotto en visbouillon. Roer het geheel goed door en laat de rijst en groente nog 6 minuten garen.

Hak de verse dille (houd een paar steeltjes apart voor de garnering), snijd de koude roomboter in dobbelsteentjes en pers sap van 1 citroen. Deze ingrediënten meng je goed door de groente en risotto zodra de timer na 26 minuten afgaat. Voeg eventueel wat water toe, zodat je risotto lekker smeuïg wordt. Zet de risotto terug in de uitgeschakelde oven om ‘m te laten nagaren. Zet ook vier borden in de oven om straks je gerecht op te serveren.

Maak als laatste de vis af: geef de vier zalm loins een mooi bruin huidje. Bak ze om en om in een braadpan. Tip: begin met de huidvetkant, zodat dit mooi smelt.

Je bent klaar om je zalm met risotto en groene groentes te serveren! Haal de verwarmde borden uit de oven, schep een mooie portie groene groenterisotto op een bord en leg een zalm loin bovenop dit smakelijke bedje. Garneer elke portie met wat bladspinazie en een takje dille en smullen maar!

 

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

 • 4 x 150 gram zalm loin zonder vel
 • 200 gram risottorijst
 • 80 gram doperwten
 • 80 gram courgette in kleine blokjes
 • 50 gram jonge bladspinazie
 • 5 dl visbouillon
 • 1 eetlepel verse, gehakte dille
 • Sap van 1 citroen
 • 100 gram koude roomboterblokjes
 • Peper en zout

  Ook nodig: geperforeerde en dichte stoomschaal

  Ben je een liefhebber van zalm? Zet dan dit eens dit visgerecht op tafel

  ​​​​​​​Bron: ATAG