Madeleines charmante schelpvormige, franse cakejes
Recepten
15 maart, 2021

Madeleines charmante schelpvormige, franse cakejes

Madeleines Franse cakejes in charmante schelpvorm

De herfst is hier. En dus de tijd van het jaar waarin je weer wat vaker op de bank kruipt met een boek, een kop thee en wat lekkers. Wij weten wel wat lekkers…

Madeleines. Dat zijn die charmante, schelpvormige cakejes. Ze zijn Frans van oorsprong. De bereidingstijd is fijn kort. Houd in je planning wel rekening met het feit dat het beslag een paar uur in de koeling moet.

Bij dit recept voor 30 Madeleines start je met het smelten van boter. Zet het op een laag pitje; de boter hoeft niet te bakken of heet te worden.

Direct na het smelten van de boter klop je de suiker met de eieren en vanille tot een luchtig geheel. Na ongeveer 5 minuten heeft je beslag voor de Madeleine cakejes zo’n 4x het volume.

Door dit luchtige cakebeslag, spatel je de bloem. Als laatste meng je de lauwe boter erdoorheen. Zet het beslag in de koelkast.

Na 2 uur haal je het opgestijfde beslag voor de Madeleines uit je koelkast. Dat het beslag goed koud is, is belangrijk voor het bakproces; het zorgt ervoor dat de cakejes mooi opbollen in de warme oven.

Om de Madeleines hun schelpvorm te geven, gebruik je een speciaal bakblik. Je krijgt het beslag daar het gemakkelijkst in door een spuit te gebruiken. Heb je geen spuit voorhanden, lepel het beslag dan in de bakvorm.

Bak de cakejes af in een oven voorverwarmd op 190℃. Check de Madeleines regelmatig om te voorkomen dat ze droog worden. Een stoomoven helpt je daarbij: stel ‘m daarvoor in op stand 2 vocht. De madeleinecakejes zijn gaar in 8 tot 10 minuten.

Tip: garneer de Madeleines met Nutella crème. Geniet van het opsnoepen van deze heerlijke cakejes!
 

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • eieren
  • Merg van 1 vanillepeul
  • Snuf zout

    Ook nodig: Madeleine bakvorm

    De tijd van het jaar waarin je weer wat vaker op de bank kruipt met een boek

Bron: ATAG