Gevuld speculaas
Recepten
2 oktober, 2024

Gevuld speculaas

Bereiding: Dit is een makkelijk recept.
Duur: 50 minuten

Op zoek naar een bakrecept voor een heerlijke herfsttraktatie of wil je alvast inspiratie opdoen voor Sinterklaas en Kerst? Gevuld speculaas is dé ultieme traktatie! Het kruidige, knapperige speculaas gecombineerd met een zachte amandelspijsvulling zorgt voor een onweerstaanbare smaaksensatie. Dit recept is eenvoudig te maken en brengt direct de gezelligheid van de herfst en de feestdagen in huis. Dus trek je schort aan en verras jezelf (en anderen) met deze traditionele lekkernij!

Ingrediënten

  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • 150 gr bruine basterdsuiker
  • 6 à 8 el speculaaskruiden
  • Flinke snuf zout
  • 125 gr klontjes harde ongezouten boter
  • 30 tot 50 ml melk
  • Handje hele witte amandelen
  • 1 eigeel aangemaakt met 1 deel water

Voor de spijs:

  • 250 gr amandelschaafsel
  • 250 gr kristal suiker
  • 1 ei

Werkwijze

  1. Meng het zelfrijzend bakmeel samen met de suiker, het zout en de speculaaskruiden. Zorg ervoor dat dit goed gemengd is.
  2. Voeg de koude boter toe en zorg dat de boter niet te zacht wordt.
  3. Voeg beetje bij beetje de melk toe, zodat je een goede bal kan maken van het deeg. Je hoeft dus niet alle melk te gebruiken.
  4. Wikkel dit in folie en laat het deeg enkele uren rusten in de koelkast.
  5. Voor de spijs gebruik je een cutter of keu­kenmachine zodat je het amandelschaafsel met de suiker helemaal fijn kan draaien.
  6. Klop het ei los en voeg dit al draaiende een beetje bij beetje toe aan het suikeramandelmengsel.
  7. Haal het deeg uit de koelkast zodat het niet te koud wordt.
  8. Verwarm de combi-stoomoven voor op 175 °C met combi-stoom en stoomniveau 1.
  9. Bekleed een bakblik of ovenschaal met bakpapier.
  10. Rol het deeg uit tot ongeveer een ½ cm dik. Bekleed hiermee de bodem van het bakblik en werk vervolgens het deeg tegen de randen omhoog.
  11. Vul dit met de spijs en druk dit een beetje aan.
  12. Dek dit weer af met een laag speculaas­deeg.
  13. Kwast hierover het eigeel en druk de hele amandeltjes voorzichtig in de bovenkant van het deeg.
  14. Bak het gevulde speculaas gedurende 35 tot 45 minuten in de combi-stoomoven op 175 °C met combi-stoom en stoomniveau 1.
  15. Laat het gevulde speculaas goed afkoelen voordat je deze aansnijdt.

Wedden dat jouw gevulde speculaas binnen no time op is?

Bron: ATAG