Zalm met spinazie en in bietensap gegaarde parelcouscous
Recepten
13 februari, 2024

Zalm met spinazie en in bietensap gegaarde parelcouscous

Bereiding: Dit is een gemiddeld tot moeilijk recept
Duur: 40 minuten

De combi-stoomoven of 3-in-1 oven van Atag is uitermate geschikt voor de bereiding van vis en in dit geval zalm. Door het gebruik van stoom, droogt de zalm niet uit en wordt de zalm perfect gaar. Heerlijk toch? Het voordeel van spinazie stomen is dat het mooi zacht wordt en geen moes. Het bietensap en sinaasappelsap geven de parelcouscous een heerlijke smaak én een mooi kleurtje. Een feestje op bord voor die gezellige avonden met vrienden en/of familie of gewoon voor een doordeweekse avond met het gezin! 
 

ingrediënten voor 4 personen

  • 4 filet van de zalm met huid
  • 150 gram parelcouscous
  • 2 deciliter rode bietensap
  • 2 deciliter sinaasappelsap
  • 4 volle handen verse bladspinazie
  • 2 eidooiers
  • 4 eetlepels dragon azijn
  • Een scheut zachte olijfolie
  • Een scheutje olie om in te bakken (druivenpit of rijstolie)
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels sinaasappelrasp
  • Peper en zout
  • Verse kruiden voor de garnering (citroenmelisse, citroenverbena, bieslook)

werkwijze

  1. Verwarm de combi-stoomoven voor op stand stoom 55°C.
  2. Leg de zalm met de huid naar boven op de geperforeerde stoomschaal.
  3. Stoom de zalm in 15 à 18 minuten tot deze zacht gegaard is.
  4. Verwarm nu de combi-stoomoven voor op stand stoom 100°C.
  5. Voeg de parelcouscous met het bietensap en de sinaasappelsap in een dichte hittebestendige ovenschaal en zorg ervoor dat de couscous ondergedompeld is. Als dit niet het geval is, gebruik dan een schaal met minder oppervlakte.
  6. Stoom de couscous in 15 à 20 minuten gaar.
  7. Verdeel de spinazie over de geperforeerde stoomschaal en stoom deze de laatste 4 à 6 minuten mee.
  8. Wanneer je de spinazie de oven in schuift, bak dan in een koekenpan met een scheutje olie de huid van de zalm krokant op middelhoge temperatuur.
  9. Nu is het ook tijd om de Hollandaise te maken: voeg in een steelpan de eidooiers, de dragon azijn en 1 eetlepel sinaasappelrasp toe. Op inductie kan dit direct met een pan op de kookplaat, bij gas doe je dit op de 'au bain marie' manier. Onder voortdurend kloppen, met de garde, gaar je het eigeel. Wanneer het eigeel een dikke zalf is geworden, voeg je de roomboter toe. Zet nu de hittebron uit, anders smelt de boter te ver door. 
  10. Als de couscous en de spinazie klaar zijn, voeg je de olijfolie toe aan de couscous en spatel je deze nog even goed door. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Als dit geen feestje is, weten wij het ook niet meer.

Bron: Atag