Soorten keukenbladen
Tips
7 februari, 2023

Soorten keukenbladen

Een aanrechtblad kan van veel materialen worden gemaakt. Om het overzichtelijker voor je te maken zetten we 5 veelgebruikte soorten keukenbladen voor je op een rij: een laminaat of kunststof aanrechtblad, natuurstenen aanrechtblad, composiet aanrechtblad en het houten aanrechtblad. 
Ook ontdek je meer over het keramische keukenblad en verklappen we in de laatste alinea wat met meest populaire keukenblad is. Ontdek het verschil in eigenschappen, uitstraling en prijs. Die informatie helpt jou beslissen welk keukenblad jij wilt kopen voor jouw keuken.

 

Kunststof marmerlook aanrechtblad bij de mooiste-keukenwinkel
kunststof betonlook aanrechtblad bij de mooiste keukenwinkel

 

KUNSTSTOF AANRECHTBLAD – EIGENSCHAPPEN UITSTRALING PRIJS

Dit soort keukenblad is gemaakt van 2 materialen. Een kunststof aanrechtblad heeft een kern van spaanplaat of multiplex en een toplaag van sterk laminaat - een aantal dunne laagjes kunststof.
Het kunststof aanrechtblad is waarschijnlijk het meest gebruikte werkblad in keukens. Laminaat heeft namelijk de eigenschap ontzettend sterk en daarmee duurzaam te zijn. Ook is een kunststof aanrechtblad goed betaalbaar. Bovendien kun je qua look en feel alle kanten op als je een kunststof aanrechtblad kiest voor jouw keuken.
Je kunt een kunststof keukenblad kopen in zo ongeveer elke gewenste kleur en uitstraling. Denk: een sfeervol houtlook keukenblad voor jouw landelijke keuken, een stoere betonlook voor een industriële keuken of de opvallende look van marmer voor je trendy keuken.
De prijs van een kunststof aanrechtblad is het voordeligste van de 5 op deze pagina genoemde aanrechtbladmaterialen. Dat zit onder andere in het feit dat het relatief makkelijk te produceren en installeren is. Bescherm het tegen krassen en hitte en je hebt ontzettend lang plezier van jouw kunststof aanrechtblad.
 

gepolijst granieten aanrechtblad bij de mooiste keukenwinkel
gezoet granieten aanrechtblad bij de mooiste keukenwinkel

 

NATUURSTENEN AANRECHTBLAD – EIGENSCHAPPEN UITSTRALING PRIJS

Dit soort keukenblad is gemaakt van natuurlijk materiaal, denk aan graniet of marmer, dat wordt gewonnen in een steengroeve.
Een natuurstenen werkblad is één van de meest luxueuze keukenbladen die je kunt kopen. Ieder natuurstenen aanrechtblad heeft een unieke tekening en dus uitstraling. Een deel van die uitstraling van een natuurstenen keukenblad bepaal jij met de afwerking: gepolijst (glad en glanzend), gezoet (glad en mat) of anticato, river washed of lapato (heel ruw).
Welke soort natuurstenen aanrechtblad je ook kiest; natuursteen heeft de eigenschap ontzettend sterk en dus duurzaam te zijn. Bovendien zijn natuurstenen werkbladen behoorlijk kras- en stootvast en vaak hittebestendig. Houd er wel rekening mee dat natuursteen poreus en dus vlekgevoelig is. De mate waarin hangt af van de soort natuursteen. Handig om te weten is dat over het algemeen geldt: hoe gladder je het laat afwerken, hoe minder onderhoudsgevoelig je natuurstenen keukenblad is (vraag De Mooiste Keukenwinkel-experts om meer details).
Besef dat de prijs van een natuurstenen aanrechtblad behoorlijk is. Dat zit vooral in het feit dat het een tijdrovende, arbeidsintensieve klus om natuursteen om te toveren tot en te plaatsen als werkblad. Een natuurstenen keukenblad komt uit de groeve in de vorm van een groot blok. Dit wordt tot platen gezaagd die vervolgens worden behandeld en verwerkt tot aanrechtblad. Je kunt je voorstellen dat installatie van zo’n zwaargewicht voeten in aarde heeft. Maar we garanderen je: het is het waard. Met een natuurstenen aanrechtblad heb je een slijtvast neusje van de zalm in jouw keuken.

 

composiet marmerlook? Landelijk? Modern? Aanrechtblad bij de mooiste keukenwinkel
composiet aanrechtblad bij de mooiste keukenwinkel

 

COMPOSIET AANRECHTBLAD – EIGENSCHAPPEN UITSTRALING PRIJS

Dit soort keukenblad wordt machinaal gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Een composiet aanrechtblad is een veel gekozen keukenblad, omdat het de voordelen combineert van natuurlijke en kunstmatig geproduceerde materialen. De uitstraling van een composiet werkblad is goed vooraf te bepalen. Iets wat veel van onze klanten prettig vinden. Je kunt de look en feel van je composiet aanrechtblad daardoor helemaal afstemmen op jouw stijl. Of je nu een landelijke, moderne of designkeuken kiest. Zo kun je een composiet aanrechtblad kopen dat sprekend lijkt op zwart of wit marmer en net zo stoot- en krasbestendig is. Het prijsniveau van een composiet en natuurstenen keukenblad, zoals marmer, ontlopen elkaar –afhankelijk van de kleur- niet veel. En je profiteert van een extra voordeel: composiet is niet poreus en dus vlekbestendig. Kortom: met een composiet aanrechtblad in je keuken maak je een uitstekende keuze.

licht eiken houten aanrechtblad-mooiste-keukenwinkel
notenhouten aanrechtblad-mooiste-keukenwinkel

 

HOUTEN AANRECHTBLAD – EIGENSCHAPPEN UITSTRALING PRIJS

Dit soort keukenblad wordt gemaakt van massief hout, denk aan een eiken werkblad, beuken, noten of kersen. De straalt een warmte uit die samenhangt met de houtsoort. Licht eikenhout(look) is bijvoorbeeld een goede keuze voor je moderne of landelijke keuken, terwijl roodachtig kersenhout(look) de perfecte eyecatcher voor je designkeuken is. Welk houten aanrechtblad je ook kiest voor jouw keuken; hout is altijd natuurlijk, levendig en uniek dankzij z’n nerven en structuur. Toch wordt een houten aanrechtblad door klanten van De Mooiste Keukenwinkel minder vaak gekozen. Met een houten aanrechtblad haal je namelijk een keukenblad in huis dat de eigenschap heeft behoorlijk onderhoudsgevoelig te zijn. Zeker als je het vergelijkt met een kunststof of natuurstenen keukenblad. De onderhoudsgevoeligheid hangt samen met de houtsoort, maar houd er rekening mee dat hout stoot- en krasgevoelig is en dat er brandplekken op een houten aanrechtblad kunnen ontstaan. Bovendien is de prijs van een massief houten aanrechtblad over het algemeen hoog. Overweeg als alternatief een kunststof keukenblad in houtlook. Want wil je een sfeervolle uitstraling, dan heb je met een houten aanrechtblad wel het juiste werkblad voor je keuken. 

KERAMISCH KEUKENBLAD – EIGENSCHAPPEN UITSTRALING PRIJS

Dit aanrechtblad wordt, net als een keramische vloertegel, gebakken. Grondstoffen zijn onder andere kleipoeder en kleurpigment.
Een keramisch keukenblad is relatief nieuw in keukenland. De kosten liggen hoger dan die van een composiet aanrechtblad. Steeds meer klanten bij De Mooiste Keukenwinkel zien de voordelen van keramiek voor hun werkblad.
De uitstraling van een keramisch keukenblad is dan ook prachtig en perfect voor iedere moderne keuken. De structuur superstrak, wat mooi en hygiënisch is, en de kleur is egaal en zal nooit veranderen.
De belangrijkste eigenschappen van een keramisch keukenblad zijn de dichtheid en hardheid. Alhoewel de randen van keramiek minder stootvast zijn, is het keramische keukenblad verder volledig kras-, vlek- en zelfs zuurbestendig. Je krijgt met een keramiek aanrechtblad in je keuken dus een werkblad dat zowel mooi als praktisch is.
 

wit marmer keukenblad bij de mooiste keukenwinkel
zwart marmer keukenblad bij de mooiste keukenwinkel

 

POPULAIR AANRECHTBLAD 

Keukentrends volgen de interieurtrends. En in elk woonmagazine zie je het terug: natuursteen. In dat licht zal het je niet verrassen dat in eigentijdse keukens het natuurstenen marmer keukenblad of marmerlook keukenblad veel wordt geïnstalleerd. Was een zwart-wit marmeren aanrechtblad eerst de trend, nu zien we steeds meer bruin en/of grijs marmer. Als je ook de trendkleuren van keukenkasten en kranen volgt -een zwarte keuken met donker marmer(look) aanrechtblad en gouden kraan- ademt je keuken een ongekend luxueuze sfeer. Tip op basis van de praktijk: aangezien een echt marmeren aanrechtblad poreus is, kiezen veel De Mooiste Keukenwinkel-klanten voor composiet met marmerlook. Zo’n marmerlook keukenblad lijkt sprekend op een echt marmer aanrechtblad, maar geeft jou het voordeel van een composiet aanrechtblad: het is vlek- en zuurbestendig.