Hoe maak ik mijn oven schoon?
Tips
11 februari, 2020

Hoe maak ik mijn oven schoon?

De oven schoonmaken (van je combimagnetron). Een klusje waar de meeste mensen niet graag aan beginnen. Met deze tips voor het schoonmaken van de oven, wordt zelfs een aangekoekte oven schoonmaken gemakkelijker. En: je kunt dezelfde tips gebruiken om het rooster en de bakplaat van de oven schoon te maken.

Er zijn namelijk verschillende huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die je als ovenreiniger kunt gebruiken. Het fijne is dat je deze middeltjes om de oven schoon te maken, waarschijnlijk al in huis hebt. We hebben het namelijk over soda, azijn en citroen. Je kunt deze ovenreinigers in combinatie of apart gebruiken om uw oven schoon te maken. Aan jouw de keuze.

Dit zijn de tips over de oven schoonmaken die we voor jouw verzamelden:

  • Oven schoonmaken met citroen: je kunt de oven schoonmaken meteen nadat er iets in gebakken is met citroen. Dit zorgt dat je de oven minder vaak hoeft schoon te maken. De citroen neutraliseert geurtjes in jouw oven en citroen zorgt dat vet gemakkelijker loskomt. Zet een schaaltje met partjes citroen 10 minuten in de warme oven (200 graden). Het sap van de citroen verdampt en zorgt dat jij gemakkelijk met een doekje het vet van de ovenwanden kunt vegen.

  • Oven schoonmaken met baking soda: heb jij een vieze oven die je niet meer schoon krijgt met behulp van citroen? Baking soda is een fijn middel om een aangekoekte oven of combimagnetron mee schoon te krijgen. Je strooit de baking soda op de bodem van jouw oven. Spuit het nat met een plantenspuit. Laat dit een uur of 8 inweken. ’s Nachts bijvoorbeeld, dan kun je de volgende ochtend de baking soda verwijderen met een vochtige doek.
  • Oven schoonmaken met azijn: een oven schoonmaken met hardnekkig vuil doe je met azijn in combinatie met baking soda en citroen. Zelfs een zwaar aangekoekte oven of combimagnetron kun je zo schoonmaken. Begin met het mengen van baking soda en water. Voeg een scheutje azijn toe; dit versterkt de werking van de soda. Smeer alle wanden en de bodem van de oven in met de zelfgemaakte ovenreiniger. Laat het een uur of 8 intrekken. Om de oven extra te ontvetten, neem je nu een halve citroen. Wrijf de citroen langs alle wanden van de oven of combimagnetron. Daarna kun je de oven schoonmaken met een vochtige doek.