Hoe stel ik de juiste temperatuur van mijn koelkast in?
Tips
26 februari, 2020

Hoe stel ik de juiste temperatuur van mijn koelkast in?

HOE STEL IK DE JUISTE TEMPERATUUR VAN MIJN KOELKAST IN?
KOELKAST / KOELVRIESCOMBINATIE

De juiste temperatuur van een koelkast instellen, is essentieel. Is de koelkasttemperatuur niet goed, dan kan er ijs of water in de koelkast gaan staan.

Daarom bevatten deze tips over koelkasten / koelvriescombinaties informatie over bijvoorbeeld welke temperatuur uw koelkast moet hebben, waarom de koelkasttemperatuur belangrijk is en wat u kunt doen als u water, condens of ijs in de koelkast ziet:

  • Temperatuur koelkast: hoe koud moet een koelkast eigenlijk zijn? De ideale koelkasttemperatuur is 4 graden. Bij die temperatuur kunt u etenswaren het langst veilig bewaren. Wist u overigens dat de temperatuur binnen in de koelkast verschilt? Onderin de koelkast is het kouder. Daarom is de beste koelkastindeling: vlees en vis op de onderste plank, groente in de groentela, dranken op de hogere planken in de koelkast.
  • Temperatuur koelkast instellen: bij sommige koelkasten kunt u de temperatuur digitaal instellen. Bij veel koelkastmerken bepaalt u de koelkasttemperatuur met een draaiknop. En dan geldt: hoe hoger het getal, hoe kouder de koelkast wordt.
  • Temperatuur koelkast controleren: gebruik een speciale koelkastthermometer om de koelkasttemperatuur te controleren. Leg de thermometer niet in de koelkast, maar zet ‘m in een glas water in de koelkast. U wilt de temperatuur van producten meten; niet de lucht in de koelkast (de luchttemperatuur ligt vaak hoger).
     
  • Water in koelkast: een beetje water in de koelkast is normaal. Als u de deur opent, komt er warme lucht in die condenseert. Dat zijn de waterdruppels die u ziet. Ziet u echter water onderin de koelkast staan of lijkt de koelkast water te lekken? Dat kan te maken hebben met de afvoer. Achterin de koelkast wand ziet u een gootje met een gaatje. Controleer of die vochtafvoer verstopt zit. In veel koelkasten zit in het afvoergaatje een ‘ontstoppertje’. Daarmee kunt u het vuil wegprikken uit de afvoer, zodat condens en water kan weglopen uit de koelkast.
  • Condens in de koelkast: ziet u condens tegen de wanden en schappen in de koelkast? Druppeltjes tegen de achterwand van de koelkast zijn gewoon (zie \ Water in de koelkast’). Hangen er echter condensdruppels aan de planken en schappen in de koelkast? Misschien zat de deur niet goed dicht. Weet u zeker dat dit niet het geval is, controleer dan of het gootje verstopt is (zie ook ‘Water in de koelkast’). Blijft u condens in de koelkast zien, controleer dan of de koelkast genoeg ‘lucht krijgt’. Onder en boven uw koelkast moet u luchtopeningen zien (in de plint onderaan en aan de achterkant/bovenkant van de koelkast). Die zorgen dat de koelkast kan ventileren.
  • IJs in koelkast: ook ijs in de koelkast is normaal. Tenminste, bevroren druppeltjes aan achterwand van de koelkast. Ontstaat er meer ijs, dan kan uw koelkast de condens / het water misschien niet goed kwijt. Controleer dan de afvoer: zie ‘Water in koelkast’.

Gerelateerde vragen