Hoe water besparen
Tips
9 februari, 2021

Hoe water besparen

HOE WATER BESPAREN in de keuken

Vraag jij je af hoe je water kunt besparen in de keuken, omdat je duurzaamheid in de keuken belangrijk vindt? Op die vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk. Dit zijn tips voor het kiezen van een duurzame kraan:

Water besparen met kraan

Water besparen kan met een keukenkraan en op verschillende manieren. Kan jouw huidige keukenkraan nog wel even mee, monteer dan een waterbesparend mondstuk / opzetstuk. Wil je jouw keukenkraan compleet vervangen, kies er dan voor om een waterbesparende kraan te kopen. Een andere optie is een kraan te kopen die zowel ijskoud als kokend water geeft; Quooker is een bekend voorbeeld. Je hoeft de kraan niet meer te laten lopen voor zowel koud als warm water. Een goede manier om water te besparen in de keuken! 

Water besparen met afwassen

Je zou het misschien niet denken, maar afwassen met de hand is minder duurzaam dan de afwas laten doen door je vaatwasser. Kies wel voor een nieuwe vaatwasser; die zijn flink zuiniger dan hun voorgangers. Een nieuwe vaatwasmachine verbruikt per jaar honderden liters water minder. Heb je niet de luxe van een vaatwasmachine? Laat dan het water niet lopen tijdens het afwassen met de hand, maar gebruik één teil water om in af te wassen en één teil water om je keukenspullen in af te spoelen.

Water besparen door hergebruik 

Was je groente of fruit? Doe dit in een teil water. Je verbruikt zo minder water én je kunt dit afspoelwater hergebruiken. Het is schoon restwater waarmee je de vaat kunt voorspoelen of de planten water kunt geven.
Zet een extra stap in waterbesparing en hergebruik ook het water waarin je groente kookte. Dit gekookte restwater is namelijk heel geschikt als smaakvolle basis voor een soepje.
 

Gerelateerde vragen