Keukenstyling
Tips
23 juli, 2021

Keukenstyling

WAARAAN DENKEN BIJ KEUKENSTYLING?

Keukenstyling gaat over de uitstraling en sfeer van je keuken. De keuken is steeds meer een leefruimte en een verlengstuk van je interieur. Hoe zorg je dat je keukenstyling aansluit op jouw actuele woonstijl en toch lange tijd mee kan? Door al bij het kopen van je nieuwe keuken te weten welke sfeer je wilt creëren.

Waar moet je dan precies aan denken bij keukenstyling? Het stylen van je keuken doe je in een aantal stappen, omdat verschillende onderdelen de sfeer bepalen.

Zo wordt de sfeer van je keuken in de basis bepaald als je je keuken gaat inrichten: de opstelling en indeling. Daarnaast zijn de stijl en decoratieve onderdelen in je keuken beeldbepalend. De aankleding met accessoires is de finishing touch op het gebied van keukenstyling.

Kortom, hier moet je aan denken bij keukenstyling kiezen: kies een tijdloze basis met enkele stijlelementen en voeg daaraan eigentijdse decoratie naar smaak toe.
 

  • Welke opstelling en indeling kiezen bij keuken inrichten?

De sfeer van je keuken en dus je keukenstyling worden voor een groot deel bepaald door de opstelling en indeling van je keuken. Het is dus zaak je keuken uitgekookt in te richten. Een keuken met kookeiland geeft een heel ander gevoel, dan een rechte keuken die tegen de wand is geplaatst en een u-vormige keuken. Zorg dat de opstelling en indeling passen bij de ruimte en maak tijdloze keuzes, want een keuken zoek je voor langere tijd uit.

 

  • Welke stijl voor keuken kiezen?

De stijl die je voor je keuken kiest draagt veel bij aan de sfeer. Houd je een stoere, robuuste keukenstyling, dan kies je voor een industriële keuken. Een keukenstijl waarin je donkere kleuren, natuurlijke materialen als hout, metaal en beton terugziet.

Wil jij een knusse keuken met karakteristieke stijlelementen, dan voel je je thuis in een landelijke keuken met sfeervolle bordenrekken en plek voor kruidenplantjes.

Doe jij dingen graag net even anders, dan is een moderne designkeuken met opvallende blikvangers als fronten in verschillende kleuren, een megakastenwand of alles behalve standaard-opstelling meer iets voor jou.
 

  • Welke decoratieve onderdelen in de keuken kiezen?

Als je de opstelling en stijl van je keuken hebt bepaald, is de volgende stap in keukenstyling dat het kiezen van decoratieve onderdelen voor je keuken die aansluiten op de sfeer die jij voor ogen hebt. Het gaat hier om decoratieve stijlelementen, zoals het type kasten en de optie voor wandplanken en regalen. Maar ook keukenapparatuur, zoals de oven, en zaken als de spatwand, spoelbak en kraan.

Om je een beeld te geven: apparatuur en spatwanden in glanzend RVS en toevoeging van een open hangkast, zoals een metalen regaal, voegen stoerheid toe aan een industriële keuken.

Een moderne designkeuken maak je extra bijzonder door te kiezen voor een koperen kraan en spoelbak en een plafondhoge kastenwand met dichte delen én ogenschijnlijk lukraak geplaatste open vakken. En de huiselijke sfeer in een landelijke keuken versterk je door te kiezen voor niskasten, schappen of wandplanken, een betegelde spatwand en een traditioneel ogende oven.
 

  • Hoe keuken stylen met accessoires?

Met een tijdloze opstelling en de juiste decoratieve stijlelementen staat de sfeer van jouw keuken als een huis. De finishing touch van keukenstyling is het stylen naar smaak met eigentijdse accessoires. Sluiten die aan op de rest van je inrichting, dan wordt de keuken echt onderdeel van de rest van je interieur en heb je overal de sfeer die bij jou past. Verandert je smaak en woonstijl mettertijd? Dan wissel je de accessoires. Je zult zien: daarmee krijgt je keukenstyling een heel andere sfeer.

Voor het stylen van je keuken styling met accessoires kun je alle kanten op. Goeie kandidaten zijn natuurlijk mooie schalen, borden en bekers die je al hebt. Of een design peper- en zoutmolen. Maar ook een bos bloemen in een gave vaas en een toepasselijke wanddecoratie als kunstwerk, poster of tegel zijn sfeermakers in de keuken.

Tip van de styliste voor keukenstyling: kies een kleurenpalet van 2-3 kleuren en groepeer de accessoires. Dat kan op het werkblad, maar ook de decoratieve onderdelen die jij koos, zoals een open kast, metalen regaal of wandplank, zijn de perfecte plekken om de accessoires in je keuken te stylen.

 

Gerelateerde vragen