Welke soorten ovens zijn er?
Tips
1 februari, 2022

Welke soorten ovens zijn er?

Als je je afvraagt welke soorten ovens er allemaal zijn: hieronder een handige onderverdeling. Ook lees je meer informatie over die soorten ovens. 

 1. bakovens: heteluchtoven en conventionele (elektrische) oven.
 2. stoomovens: solostoomoven of combistoomoven met bijvoorbeeld sous-vide.
 3. combi-ovens cq combimagnetron: bakoven met magnetron, bakoven met stoomoven of bakoven met stoomoven en magnetron (3-in-1 oven).

Per merk onderscheidt een oven zich op kenmerken als type, maat, design en kleur en natuurlijk functies. Zo zijn er zelfreinigende ovens en ovens die je op afstand met je smartphone kunt bedienen. Op deze pagina lees je er meer over. 

Klik voor tips als je wilt bepalen welke oven jij het beste kunt kopen. En vraag een afspraak aan met een keukenadviseur van De Mooiste Keukenwinkel in jouw regio als je details wilt over de merken AEG, Atag, Pelgrim en Siemens. 

Ontdek welke soorten bakovens stoomovens en combiovens er zijn

Een bakoven in grijze industriƫle keuken

Een bakoven in witte moderne keuken

 

WAAROM EEN BAKOVEN KOPEN? 

Zowel de heteluchtoven als conventionele oven vallen onder de bakovens. Waarom zou je een van deze twee bakovens kopen? Omdat je met dit type oven in jouw nieuwe keuken beschikt over een de meest gebruikte, praktische ovenfuncties, namelijk bakken, braden en grillen. Een andere reden om een bakoven te kopen is dat deze ovens vaak een slag groter zijn dan combi-ovens. 

WAT HET VERSCHIL IS TUSSEN EEN HETELUCHTOVEN EN CONVENTIONELE OVEN? 

Het verschil tussen deze twee soorten bakovens zit in de manier van verwarmen en het effect daarvan op gerechten.  
Een heteluchtoven is fijn snel opgewarmd. De temperatuur is hoog (in veel recepten vind je daarom een lagere temperatuur voor je heteluchoven) en in de hele heteluchtoven gelijk, waardoor het bakken van elk gerecht gelijkmatig gaat. Daardoor kun je in een heteluchtbakoven makkelijk 2 roosters boven elkaar plaatsen, bijvoorbeeld voor het tegelijkertijd bakken van 2 pizza’s. 

De conventionele oven (ook wel: elektrische oven) werkt met onder- en bovenwarmte. Daardoor kan het gebeuren dat delen van gerechten vlakbij de wamte-elementen sneller gaar en bruin worden. 
Een conventionele oven is ideaal als je graag bakt. Met onderwarmte maak je de lekkerste taart, pizza en meringue. En met de bovenwarmte tover je een prachtig goudkleurig korstje op baksels van bladerdeeg en wordt gratin goudbruin lekker knapperig. 

Ontdek stoomovens bij de mooiste keukenwinkel

Een stoomoven met sous-vide functie voor je nieuwe keuken

Met een stoomoven in je keuken kun je brood bakken

 

WAAROM EEN STOOMOVEN KOPEN?

Waarom je een stoomoven zou kopen? Omdat dit type oven gezond koken makkelijk maakt en je door koken met stoom veel smaak, textuur, vitamines en mineralen behoudt. 

Een stoomoven gaart voedsel met gebruik van -verrassing- stoom. Goed om te weten: je kunt met een stoomoven ook ontdooien, sudderen, koken (en bij sommige merken: braden). Luxe stoomovens hebben een extra functie: sous-vide, bijvoorbeeld op de combi-stoomoven van AEG. In dit type stoomoven stoom je vacuüm verpakte voeding uitzonderlijk gelijkmatig gaar. Geweldig voor de hobbykok. 

Ontdek combiovens en magnetrons bij de mooiste keukenwinkel

Een combiovenmagnetron is van binnen wat kleiner

Een 3-in-1-oven met stoomovenfunctie

 

WAAROM EEN COMBI-OVEN, COMBIMAGNETRON OF 3-IN-1 OVEN KOPEN? 

Twijfel je tussen een oven en magnetron? Met een compacte combi-oven die in de volksmond combimagnetron heet, krijg je een multifunctioneel keukenapparaat. Je kunt erin bakken, braden, grillen, ontdooien, opwarmen en als je kiest voor een 3-in-1 oven van bijvoorbeeld Pelgrim, kan de oven ook nog stomen. Voordeel is dat de combi-oven minder ruimte in je keuken inneemt. Een combimagnetron is namelijk compacter dan een bakoven. 

Om te bepalen welke combi-oven jij wilt kopen, vraag je je af: wat wil ik met de combi-oven kunnen doen? Want bij de Mooiste Keukenwinkel kun je combi-ovens kopen die 2 en zelfs 3 functies combineren. 

 • Een bakoven met magnetronfunctie? Kies een combi-magnetron van de merken Atag, AEG, Pelgrim of Siemens. 
 • Een bakoven met stoomfunctie? Kijk naar de stoomovens van de merken Atag, AEG en Siemens. 
 • Wil je een bakoven met magnetron- én stoomfunctie? Met een 3-in-1-oven krijg je één keukenapparaat dat kan bakken, grillen, opwarmen, ontdooien én (sous-vide)stomen. In de collectie keukenapparatuur van De Mooiste Keukenwinkel kun je kiezen voor zo´n ruimtebesparende alleskunner van Atag of Pelgrim. Zowel de 3-in-1 oven van Atag als de Pelgrim 3-in-1 oven zijn geweldige multifunctionele keukenapparaten met ruim 100 automatische programma’s. Bovendien zijn zowel de Atag- als Pelgrim-oven verkrijgbaar als XL-oven en hebben de 3-in1 ovens als fijne bonus een zelfreinigingsfunctie.  

WAT IS EEN ZELFREINIGENDE OVEN?

De 3 belangrijkste soorten zelfreinigende ovens: de pyrolyse-oven, de katalyse-oven en de hydrolyse-oven. Sommige merken geven dit een eigen naam. De gemene deler: je oven schoonmaken wordt een makkie. 

Wat is het verschil tussen de zelfreinigende pyrolyse-oven, katalyse-oven en hydrolyse-oven? 

 • Pyrolyse-oven: de zelfreinigende oven die door verhitting voedselresten verandert in as. Jij hoeft dat alleen maar uit de oven te vegen. Dit is de meest verregaande variant als het gaat om zelfreinigende ovens, want de zeer hoge temperatuur neutraliseert echt alle voedselspetters en -resten. 
  Deze merken bij De Mooiste Keukenwinkels hebben een pyrolyse-oven: AEG, Atag, Pelgrim, Etna en Siemens.
 • Katalyse-oven: de zelfreinigende oven met een speciale coating (meestal op de achterwand, soms ook de zijwanden) die vuil- en vetspetters afbreekt als je de bakoven boven een bepaald aantal graden, meestal 200, gebruikt. Je hoeft alleen nog de delen zonder coating af te nemen.
  Deze merken bij De Mooiste Keukenwinkels hebben een katalyse-oven: AEG en Siemens.
 • Hydrolyse-oven: de oven die zichzelf kan schoonmaken met stoom. Stoom in de oven weekt vuil los. Na het reinigingsprogramma veeg je het vuil weg met een doekje. 
  Deze merken bij De Mooiste Keukenwinkels hebben een hydrolyse-oven: AEG, Atag, Etna en Pelgrim.

WELKE OVEN KUN JE OP AFSTAND BEDIENEN?

Wil jij slimme apparaten in je keuken integreren? Een slimme oven is met wifi verbonden en kun jij daardoor op afstand bedienen via een app op bijvoorbeeld je telefoon. Borrelavond? Leg een stokbrood vooraf in de oven, geef de opdracht 'afbakken' door, terwijl je proost en geniet daarna met je visite van borrelhapjes vergezeld van vers brood.  

In de ovencollectie van De Mooiste Keukenwinkel vind je de StudioLine-collectie van Siemens. Die bedien je op afstand met HomeConnect. Er is ook AEG-keukenapparatuur die je bedient via de My AEG Kitchen app. 

Vraag een afspraak aan of stap een De Mooiste Keukenwinkel in jouw regio binnen en ontdek de exclusieve ovens met de nieuwste technische hoogstandjes in oogstrelend design.