Landelijke keuken
Tips
17 juni, 2021

Landelijke keuken

Op zoek naar inspiratie voor een sfeervolle (woon)keuken? Overweeg dan zeker een landelijke keuken. Zie jij door die benaming meteen een traditionele keuken voor je? Dan gaan we je verrassen. Met een landelijke keuken kun je veel kanten op. Populaire substijlen van de landelijke keuken zijn de klassieke landelijke keuken, moderne landelijke keuken en de stoere landelijke keuken. Zo is er voor elk huis wel een landelijke keuken. In dit De Mooiste Keukenwinkel-blog ontdek je de verschillen tussen deze stijlen. Zo krijg je vanzelf ideeën voor het inrichten van jouw landelijke keuken!

  • Wat is een landelijke keuken? Wat een landelijke keuken kenmerkt is de huiselijke, gezellige uitstraling. Door zowel de keuken zelf als de aankleding is de landelijke keuken een uitnodigende ruimte. Heb jij een ruime keuken waar de eettafel in past, dan wordt jouw landelijke keuken waarschijnlijk al snel het middelpunt van je huis. Want zo’n woonkeuken is een plek waar je fijn kunt samenzijn.
    Wat verder typisch is voor de landelijke keuken zijn natuurlijke materialen, natureltinten of traditionele kleuren en de combinatie van sfeer met gebruiksvriendelijkheid. Zo is een bordenrek een decoratief element dat ook zorgt dat je servies voor het grijpen ligt.
    Toch is er niet één landelijke keuken. Je kunt jouw landelijke keuken namelijk in een klassiek, modern of stoer jasje steken. In dit blog ontdek je hoe.
  • Hoe kun je een landelijke keuken inrichten? Hoe je jouw landelijke keuken ook gaat inrichten, je kunt ‘m jouw persoonlijke stijl geven. Daarvoor zorgt de ruim gesorteerde collectie keukens van De Mooiste Keukenwinkel wel.
    Bepalen welke kant je op wilt, kun je op verschillende manieren doen. Ga vooral sfeer proeven in showrooms, dan ervaar je in welke landelijke keuken jij je het prettigst voelt. En maak een online moodboard.
    Heb je een goed idee van hoe jij jouw klassieke landelijke keuken, moderne landelijke keuken of stoere landelijke keuken wilt inrichten? Dan staat er een expert van De Mooiste Keukenwinkel voor je klaar. Deel je ideeën, dan denkt de keukenexpert met je mee, helpt je knopen doorhakken en brengt jouw droomkeuken 3D in beeld.
  • Welke landelijke keuken kiezen? Klassiek, modern, stoer. Welke landelijke keuken past nou bij jou? Een snelle manier om de stijl voor jouw landelijke keuken te achterhalen, is ontdekken welke details je aanspreken.
    Om je op weg te helpen bij het kiezen van jouw landelijke keuken: maakt je hart steeds een sprongetje bij klassieke kastdeurtjes met een kader, de nodige decoratie en traditionele handgrepen? Word jij elke keer blij van kasten met rustige kaderdeuren in combinatie met moderne apparatuur? Of val je steeds voor stoere, dikke werkbladen met ambachtelijk afgewerkte randen bovenop kastdeurtjes met verticaal ingefreesde lijnen?
    Dus: zoek jij een authentieke sfeer, dan voel je je vast op je plek in een klassieke landelijke keuken met veel decoratieve elementen. Wil jij gezelligheid met minder tierelantijnen, dan voel je je waarschijnlijk thuis in de moderne landelijke keuken. En als jij van industriële keukens houdt, maar meer gezelligheid zoekt, zal de stoere landelijke keuken met robuuste details je aanspreken.
  • Welke kleur heeft een landelijke keuken? De kleur van een landelijke keuken hangt samen met de keukenstijl.

    De klassieke landelijke keuken verrast je misschien, want in deze keuken zie je keukenkastjes in neutraal crème, maar de keukenkastjes zijn ook wel traditioneel ossenbloedrood of modern mintgroen. Het aanrechtblad is over het algemeen licht van kleur.

    De kleur van de keukenkastjes in de moderne landelijke keuken is over het algemeen licht: wit, beige of naturel hout soms in combinatie met een donker aanrechtblad.

    In een stoere landelijke keuken zijn keukenkastjes en aanrechtblad vaker van naturel en robuust ogend hout of donkerder van kleur. Zo zie je in deze stijl grijze en zwarte keukens.
  • Welke keukenkasten en keukenfrontjes gebruik je in een landelijke keuken? Welke keukenkasten en keukenfrontjes je gebruikt in een landelijke keuken hangt af van de stijl.

    Keukenkasten in de klassieke landelijke keuken zijn het meest decoratief van de 3 substijlen. Keukenfrontjes (voorkant), stollen (zijkant) en pilasters (tussenstuk) hebben een klassiek decor met sierlijke vormen en een ambachtelijk aspect. De echte liefhebber koopt voor z’n klassieke landelijke keuken handgemaakte, 5-delige houten kaderdeuren.
    Qua type keukenkasten zie je veel variatie in de klassieke landelijke keuken. Iets wat bijdraagt aan de knusse uitstraling. Je combineert open en gesloten keukenkasten, kasten met glasdeuren en integreert een bordenrek, wijnrek of kruidenrek.

    Keukenkasten in de moderne landelijke keuken hebben een gezellige, maar strakkere uitstraling. Een moderne landelijke keuken herken je aan de grotere oppervlakten en een duidelijker lijnenspel. Dat ontstaat door veel dezelfde soort keukenkastjes en grote lades te gebruiken. Verder is het decor van de keukenfrontjes en andere kastonderdelen in een moderne landelijke keuken sfeervol, maar minimalistisch in vergelijking met de klassieke landelijke keuken.

    Keukenkasten in de stoere landelijke keuken zijn sfeervol en wat robuuster. Zo is een kast met bordenrek in deze keuken gemaakt van metaal. De vormgeving van de keukenfrontjes in de stoere landelijke keuken is meestal net even krachtiger. Denk aan verticale ingefreesde lijnen, waardoor een keukenfrontje uit brede planken lijkt te bestaan.
  • Welk aanrechtblad, spoelbak en kraan kies je voor een landelijke keuken? Aanrechtblad, spoelbak en kraan zijn onlosmakelijk verbonden. Een keukenblad wordt in de fabriek namelijk voorbereid op montage van de wasbak en kraan. Welk aanrechtblad, spoelbak en kraan je het beste kiest voor je landelijke keuken varieert per stijl.

    In de klassieke landelijke keuken wordt veelal gekozen voor een natuurstenen aanrechtblad, zoals een graniet keukenblad. Om dit een authentieke uitstraling te geven, laat je een graniet keukenblad ruw of mat afwerken (zie: Natuurstenen aanrechtblad – eigenschappen en uitstraling). Ook zien we in de klassieke landelijke keuken het terrazzo aanrechtblad terugkomen - of een beter betaalbare imitatie daarvan. Wat is terrazzo? Een terrazzo aanrechtblad bestaat uit fijne of grove natuursteenkorrels in één of meer kleuren in (gekleurde) klei of cement. Verder past een houten aanrechtblad in de klassieke keukenstijl. Al kiest de De Mooiste Keukenwinkel-klant hiervoor minder vaak. Een houten aanrechtblad is wat onderhoudsgevoeliger (zie: Houten aanrechtbad – eigenschappen en uitstraling).
    Je maakt de traditionele uitstraling van de klassieke landelijke keuken compleet met een tussenbouw porseleinen spoelbak of onderbouw tegeltjesspoelbak en nostalgische 2-gats keukenmengkraan.

    In de moderne landelijke keuken wordt een natuurstenen aanrechtblad meestal glad gepolijst afgewerkt en gecombineerd met een ingevreesde, grote rvs-spoelbak en een traditioneel ogende keukenmengkraan met twee hendels of een moderne variant van de nostalgische 3-gats kraan met twee bedieningsknoppen of -hendels in het aanrechtblad.

    In de stoere landelijke keuken kies je een natuurstenen aanrechtblad met een ruwe Anticado afwerking en robuuste, gefrijnde rand. Benadruk de krachtige uitstraling van deze keukenstijl door een onderbouw stenen wasbak en daarbij een robuuste eenhendel keukenkraan of 3-gats kraan te kiezen.
  • Welke keukenapparatuur past in je landelijke keuken? Als je rondkijkt in onze showrooms, zul je merken: keukenapparatuur is beeldbepalend in de keuken. Ontdek welke keukenapparatuur past in jouw stijl landelijke keuken.

    Keukenapparatuur in de klassieke landelijke keuken: een groot, losstaand fornuis met één of meer ovens is typerend voor deze stijl. De uitstraling van het fornuis is klassiek en het heeft soms een kleur, bijvoorbeeld wit of rood. Boven een losstaand fornuis staat een grote schouw met decoratieve pilasters schitterend. Daarin kun je een ultramoderne afzuigkap wegwerken.

    Keukenapparatuur in de moderne landelijke keuken: in deze keuken wordt moderne keukenapparaten op traditionele wijze ingezet. De eigentijdse zwarte of rvs-oven plaats je bijvoorbeeld ‘ouderwets’ onder de inductiekookplaat en je kiest een zwarte of rvs-schouw afzuigkap als knipoog naar de traditionele keukenschouw.

    Keukenapparatuur in de stoere landelijke keuken: hier zie je een combinatie van bovenstaande. In deze landelijke keuken komen een robuust, losstaand fornuis met ovens in rvs en daarboven een rvs-schouw afzuigkap goed tot hun recht.