kookplaat met afzuiging tips en weetjes
Tips
27 augustus, 2021

kookplaat met afzuiging tips en weetjes

Op zoek naar een afzuigkap voor jouw keuken? Overweeg dan zeker een (inductie)kookplaat met afzuiging erin. Perfect voor koken (zonder gas) in de moderne keuken. Op deze pagina tips en weetjes. Want wat is het verschil tussen de traditionele afzuigkap en kookplaatafzuiging en hoe werkt een afzuigkap in de kookplaat dan?

Wil je meer weten, vraag een afspraak aan of stap een De Mooiste Keukenwinkel in jouw regio binnen.

kookplaat met ronde afzuiging van bora
kookplaat met rechthoekige afzuiging

 

Wat is een kookplaat met afzuiging? 

Een afzuigkap die geïntegreerd is in een kookplaat. Dat is wat een kookplaat met afzuiging is. Bij de meeste kookplaten ziet de afzuiging eruit als een rechthoekige sleuf of rooster middenin de kookplaat. Bij een Bora kookplaat is de afzuiging vaak rond.

Er zijn diverse benamingen voor kookplaten met afzuiging. Misschien heb je de term hood in hob of down draft voorbij horen komen. De downdraft onderscheidt zich van de andere kookplaten met afzuiging. Bij dit type kookplaat zit de afzuiging achter de kookplaat. Deze komt omhoog als je ‘m aanzet. In de kern doen alle kookplaten met afzuiging hetzelfde: vliegensvlug kookluchtjes afvoeren.

Industriƫle keukens
stoomuitlaat aan zijkant bij pannen voor kookplaat met afzuiging

 

Hoe werkt een (inductie)kookplaat met afzuiging? 

Bij een (inductie)kookplaat met afzuiging zit een krachtige afzuiger pal naast je pannen. Het voert kookdampen sneller af, dan die kunnen opstijgen. Geuren en vetdeeltjes verdwijnen voor ze verspreiden of ergens in je keuken aan hechten. De kookplaat met afzuiging houdt je keuken dus schoner, dan de traditionele afzuigkap. Die kan dampen tenslotte pas kan afvoeren als ze hoog genoeg zijn opgestegen. Net als bij de traditionele afzuigkap kun je bij de (inductie)kookplaat met afzuiging kiezen voor afvoer naar buiten of voor recirculatie.

extra snelle afvoer van kookluchtjes in kookplaat met afzuiging
stoomuitlaat aan zijkant bij pannen voor kookplaat met afzuiging

 

Heb je speciale pannen nodig voor een kookplaat met afzuiging?

Nee hoor, kook jij al op een gas- of inductiekookplaat, dan kun je dezelfde pannen blijven gebruiken. Je hebt overigens wel de optie om pannen te kopen met een afvoer aan de zijkant van de pan. Hierdoor verdwijnen kookdampen nóg sneller in de kookplaatafzuiging.

 

Wat zijn voordelen en nadelen van een (inductie)kookplaat met afzuiging? 

De (inductie)kookplaat met afzuiging is niet voor niks populair bij De Mooiste Keukenwinkel-klanten. Het biedt je namelijk volop voordelen.

Wil jij een ultramoderne keuken? Doordat een (inductie)kookplaat met afzuiging een afzuigkap overbodig maakt, ontstaat een extra strak lijnenspel in je moderne keuken.

Heb jij een nieuwbouwhuis zonder gasaansluiting en/of vind je duurzaamheid ook in de keuken belangrijk? Dan zal het je aanspreken dat er geen gas nodig is. De meeste kookplaten met afzuiging zijn namelijk elektrische (inductie)kookplaten.

Andere voordelen zijn dat je bril niet meer beslaat door opstijgende damp, je je hoofd nooit meer aan de afzuigkap stoot en de ruimte boven de kookplaat vrij blijft door het ontbreken van een kap en afvoerbuis. Een kookplaat met afzuiging geeft dus een strakkere uitstraling aan je keuken, je kunt je kookplaat ineens onder een raam installeren en je hebt letterlijk meer ruimte voor creativiteit als het gaat om bovenkasten, wandplanken en een achterwand in je keuken.

afzuigkap boven kookplaatNadelen van een (inductie)kookplaat met afzuiging zijn er uiteraard ook. Tijdens het koken kun je etensresten knoeien in de afzuiging. Gelukkig is het schoonmaken van een kookplaat met afzuiging eenvoudig. Je kunt makkelijk de filters er makkelijk uit tillen en die laat je je vaatwasser schoonmaken.

Verder neemt de afzuiging ruimte in beslag in de keukenkasten eronder. Het systeem komt in de kast direct onder de kookplaat en de afvoerbuis loopt door in andere keukenkasten. Heb je lades, dan worden die ingekort. Gelukkig verander je dit nadeel relatief simpel in een voordeel: kies voor een dieper werkblad. Dan past de afvoerbuis achter kasten en lades en profiteer jij van een extra groot aanrechtblad.

 

kookplaat met afzuiging met afvoer naar buiten
kookplaat met afzuiging recirculatie

 

Waarmee rekening houden als je een kookplaat met afzuiging wilt installeren?

Als je een kookplaat met afzuiging wilt installeren, houd er dan rekening mee dat daarvoor ruimte in je keukenkasten moet zijn. Daarnaast zijn er, zoals bij elk keukenapparaat, technische voorzieningen die je moet treffen. Denk aan elektra en afvoer. De exacte vereisten hangen af van welke kookplaat met afzuiging je kiest. Besluit jij jouw keuken bij een De Mooiste Keukenwinkel te kopen, dan zorgen onze keukenexperts dat jij of je aannemer al benodigde informatie en tekeningen op tijd hebt.

Wat is de beste kookplaat met afzuiging en wat kost die?

Deel je kook- en designwensen met onze De Mooiste Keukenwinkel-experts. Zij kunnen je adviseren welke kookplaat met afzuiging de beste voor jou is. In de basis werken alle kookplaten met afzuiging hetzelfde, maar elk merk heeft eigen opties. Vanzelfsprekend variëren de kosten afhankelijk van je keuze.