Tips tafel dekken kerst
Tips
19 november, 2021

Tips tafel dekken kerst

Inspiratie voor tafeldecoratie van jouw kerstdiner

In dit De Mooiste Keukenwinkel-keukenblog krijg je 3 tips waarmee je snel en feestelijk de tafel kunt dekken met Kerst. Met deze makkelijke tafeldecoratie creëer je op een simpele manier een gezellige sfeer tijdens jouw kerstdiner. Bonustip: inspiratie voor kerstrecepten. Fijne kerst alvast! 

 

Tip 1: tafelkleed kerst

Tafel dekken begint bij het tafelkleed. En met kerst gebruik je natuurlijk niet je alledaagse tafelkleed. Nou zijn er in de feestmaanden volop kant-en-klare tafelkleden met kerstversiering te krijgen. Maar hoe leuk is het om een uniek tafelkleed op jouw kersttafel te leggen?

Hoe je makkelijk aan zo'n origineel tafelkleed komt? Haal stof bij een stoffenwinkel of op de markt. Omzomen niet nodig, want een natuurlijke rafelrand staat juist charmant.

Welke stijl je ook kiest voor jouw kerstdecoratie dit jaar: semitransparant linnen heeft een prachtige textuur en doet het goed als tafelkleed, tafelloper. Voor een hotelchique kerstsfeer kun je de kersttafel zelfs dekken met tafelkleed én tafelloper. Maak het plaatje compleet met servetten van linnen met dezelfde nonchalante rafelrand als je tafelkleed.

Linnen in wit of crèmekleurig is altijd mooi. Gedempt roze zoals op de foto, past in de laatste interieurtrends van nude kleuren en aardetinten. En kies je voor de combinatie van tafelkleed en -loper, dan is wit met goud een stijlvolle  klassieker.

Industriële keukens
Industriële keukens
Industriële keukens
Industriële keukens

 

Tip 2: kerstdecoratiE met KERSTGROEN

Natuurlijk zet je je mooiste servies en kaarsjes op tafel tijdens je kerstdiner. Daarbij mag kerstgroen als tafeldecoratie niet ontbreken.

Ben jij niet het type -of vind je het gewoon teveel tijd kosten- om een traditioneel kerststukje of kerstkrans te maken? Kies dan voor de meest simpele groene kerstversiering: een takje groen. Eventueel in een cirkel gebonden als een soort kleine kerstkrans. Zo'n kersttakje kun je op de borden leggen, bij het bestek leggen of, ook leuk, je bindt servet, bestek en takje samen. Wie nog meer kerstgroen wil: verspreid wat takjes over tafel tussen borden en schalen .

Zoals je ziet op de foto’s creëer je al met een klein beetje kerstgroen een heel fijne sfeer.  6 keukenblog-tip-kerstgroen-bord-Mooiste-Keukenwinkel.jpg

Industriële keukens
Industriële keukens


Tip 3: kerstmenu EN/OF NAAMKAARTJE

Maak het plaatje compleet en je gasten alvast lekker door de tafel te dekken inclusief kerstmenu. Schrijf het op een simpel wit kaartje van wat dikker papier. Leg dat op de borden. Of vouw het kaartje dubbel en zet het op de borden. Wil je het kerstmenu nog even geheim houden? Leg het kaartje op z'n kop op het bord of vouw het kaartje zo dat de tekst aan de binnenzijde staat. 

Als je kaartjes neerzet of -legt kun je ook meteen de tafelindeling met je gasten delen: schrijf de namen op de andere kant van de menukaart, dan is het ook een naamkaartje.

Alleen naamkaartjes op tafel leggen, kan natuurlijk ook. Kleine cadeaulabels die je aan het kerstgroen, bestek of servet bindt, lenen zich daar perfect voor.

Industriële keukens
Industriële keukens
Industriële keukens
Industriële keukens

 

BONUSTip: kerstrecepten

Kun jij nog wel wat recepttips gebruiken ter inspiratie voor jouw kerstmenu? Deze voor-, hoofd- en nagerechten doen het goed op een kerstdiner:

 

VOORGERECHT

- puntje preiquiche met italiaanse ham en salami

- ronde hartige suisse met zalm en courgette

 

hoofdGERECHT

- zalm en risotto met groene groente voor viseters

- lamsrack met bospeen voor vleesliefhebbers

 

naGERECHT

- lavacake met zoet-zoute pinda’s voor chocoladefans

- madeleine cakejes bij de koffie voor kleine eters